Czy odsetki wynikające z treści umowy nalezą się gdy ta nie dojdzie do skutku?

• Autor wątku Autor wątku RogerIZ28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RogerIZ28

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam
Na wstępie przepraszam Adminów za bałagan - chyba wcześniejszego posta wstawiłem w zły dział...

Ale do rzeczy:
Podpisałem umowę o dzieło na wykonanie i montaż schodów w domu. W umowie jest mowa o odsetkach. Firma nie wykonała tych schodów w terminie (nie wykonała ich w ogóle gdyż po 3 tygodniach spóźnienia oświadczyłem że rezygnuję). Czy w takiej sytuacji odsetki o których mowa w umowie należą mi się? Jeżeli tak, to czy odsetki liczą się od dnia kiedy przedmiot umowy miał się u mnie pojawić do dnia kiedy otrzymam zwrot zaliczki?
A może jedynie odsetki ustawowe i to od dnia kiedy oświadczyłem że chcę zwrot zaliczki (wtedy rozumiem że tylko od kwoty zaliczki a nie pełnej kwoty przedmiotu umowy?)

Pozdrawiam
Marcin

Jak w umowie uregulowano kwestię terminów i kar?

2. Dzieło określone w pkt. 1 niniejszej umowy Wykonawca zobowiązuje się wykonać a Zamawiający odebrać w
następujących terminach:
Przybliżony termin wykonania/montażu: 6-7 tydzień 2017
3. Tytułem zapłaty za wykonane dzieło określone w pkt. 1 niniejszej
4. Wykonawca zobowiązany jest do zapłaty kary umownej Zamawiającemu, w przypadku zwłoki w wykonaniu umowy
w wysokości 0,1% wartości łącznego wynagrodzenia za każdy tydzień opóźnienia.
Zamawiający zobowiązany jest do zapłaty kary umownej za każdy tydzień zwłoki w udostępnieniu lokalu w wysokości
0,1% wartości łącznego zamówienia.

Przy okazji teraz dopiero zauważyłem jak zręcznie wykonawca podłożył wyraz 'tydzień' za wyraz 'dzień'...

Powrót