Czy odstępując od umowy zawartej na odległość muszę odesłać produkt?

• Autor wątku Autor wątku hanoi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanoi

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Zamówiłem sobie trochę części komputerowych.
Niektóre przyszły względnie szybko, a na niektóre cały czas czekam.
Dopóki nie dojdzie wszystko nie będę mógł sprawdzić wszystkich podzespołów (czy działają poprawnie)

Za chwilę upływa mi termin, w którym mogę przesłać odstąpienie od umowy.
W tym tygodniu przyjdą pozostałe części.

Czy mogę zrobić tak, że wyślę oświadczenie o odstąpieniu od umowy i zrezygnuję z wysłania sprzętu? Oczywiście nie liczę na zwrot pieniędzy.

Czy w takim wypadku jeśli w ciągu 14 dni nie zwrócę sprzętu to będzie to niezgodne z prawem, czy po prostu odstąpienie od umowy nie dojdzie do skutku i będzie unieważnione?

Nie chodzi tu o jakieś kombinacje tylko o to, żeby nie męczyć się miesiącami z gwarancją/rękojmią (mam niestety same negatywne doświadczenia w tym zakresie).
Jeśli któraś część nie będzie działać to chciałbym ją zwyczajnie zwrócić i zamówić nową.

p.s.
Nie do końca rozumiem ten termin.
Odstąpienie od umowy można złożyć w ciągu 14 dni od dnia otrzymania towaru.
Jeśli towar otrzymałem 1 grudnia to można odstąpić od umowy do końca 13 czy do końca 14 grudnia?

14 dni jest liczone od dnia następnego po odebraniu towaru. W tym czasie możesz przesłać oświadczenie i masz kolejne 14 dni na odesłanie towaru, liczoc od daty zgłoszenia. Nie nie musisz odsyłać towaru po zgłoszeniu chęci odstąpienia od umowy.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

A to zamówienie było od jednego sprzedającego w jednej transakcji i wysyła na raty czy różne zamówienia? Wariant 1 - czekasz na ostatnią rzecz z zamówienia i od tego czasu biegnie 14 dni, a jak wariant 2 i osobne zamówienia, to każde ma osobne 14 dni na odstąpienie.
Nigdy nie liczy się dnia jakiegoś zdarzenia, tylko pierwszym dniem jest dzień kolejny.

Różni sprzedawcy. Dostępność sprzętu teraz mizerny.

Chodziło mi głównie o to czy mogę wysłać odstąpienie od umowy i jednak z niego zrezygnować nie odsyłając sprzętu.

W drugim poście jest już odpowiedź.

Dziękuję

Chodziło mi głównie o to czy mogę wysłać odstąpienie od umowy i jednak z niego zrezygnować nie odsyłając sprzętu.
Zasadniczo jeśli oświadczenie woli o odstąpieniu od umowy dotrze do sprzedawcy to umowa taka uważna jest za niezawartą, a strony zobowiązane są zwrócić sobie wzajemnie świadczenia. Dla formalności powinieneś wtedy zawrzeć ze sprzedawcą ponowną umowę. Oczywiście zakładając, że sprzedawca jest firmą, a Ty konsumentem w rozumieniu 22[1] kc

Powrót