Czy odwieszą mi wyrok???

• Autor wątku Autor wątku daniell_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniell_m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Trzy lata temu zostałem skazany za zniszczenie mienia (dokładnie chodziło o szybę na przystanku) na 5 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata, do tego dostałem kuratora, również na 3 lata, zobowiązałem się też do pokrycia kosztów za dokonane zniszczenia. Zaznaczam też, że dobrowolnie poddałem się karze.
Do zakończenia wyroku w zawieszenia i dozoru kuratora zostalo mi niecałe 3 miesiące (dozór kończy mi się w grudniu), ale ok. 2 tygodnie temu miałem wypadek na skuterze, przyjechała karetka i policja. Po zbadaniu alkomatem wykryto w wydychanym powietrzu 1,01 promila alkoholu. Złożyłem zeznania, również zdeklarowałem dobrowolne poddanie się karze. Pan prokurator zarządził w rozmowie telefonicznej z panem na komendzie karę grzywny w wys. 1000zł, oraz zakaz prowadzenia pojazdów na okres 1 roku (nie mam prawa jazdy).

Jeśli ma to jakieś znaczenie, zaznaczam, że w obu wypadkach byłem pod wpływem alkoholu, oraz to, że przy wypadku na skuterze nie miała miejsca żadna kolizja z innym pojazdem, nie uszkodziłem nic, tylko przewróciłem się na trawie.

Czy w związku z tym, że zawartośc alkoholu w wydychanym powietrzu czyni z tej drugiej sytuacji przestępstwo, a nie wykroczenie, mogę się liczyć z tym, że wyrok za pierwszy mój występek zostanie odwieszony?

Zgodnie z art. 75§2 kk Sąd może fakultatywnie zarządzić wykonanie kary.

1. Fakultatywnie, czyli może, ale nie musi. Czy są jakieś kroki, które, mogę podjąć wcześniej aby postarać się temu zapobiec? Mam na myśli o wystosowanie jakiegoś pisma z prośbą o to, lub czegokolwiek innego.

2. Czy przy podejmowaniu decyzji o ewentualnym odwieszeniu wyroku Sąd będzie brał pod uwagę opinię kuratora na mój temat? Czy kurator ma jakikolwiek wpływ na decyzję Sądu?

daniell_m napisał:
Czy są jakieś kroki, które, mogę podjąć wcześniej aby postarać się temu zapobiec?

Zebrać jak najwięcej dowodów, że nie jesteś człowiekiem zdemoralizowanym, prowadzisz porządne, uczciwe życie, przedstawić je Sądowi i liczyć na wyrozumiałość.

Czy przy podejmowaniu decyzji o ewentualnym odwieszeniu wyroku Sąd będzie brał pod uwagę opinię kuratora na mój temat?

Tak.

Powrót