Czy odzyskam pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku charllotta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

charllotta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Przez kilka miesięcy miałam założoną działalność w Berlinie (gewerba). Pracowałam dla jednej Pani (polka), która ma firmę sprzątającą w hotelu. Nie podpisałam z nią żadnej umowy, wystawiałam tylko faktury. Dlatego, iż ta Pani stosowała mobbing w pracy, pracowników traktuje jak śmieci, szybko się stamtąd ulotniłam. Pani ta, jest mi winna pieniądze za ostatni miesiąc mojej pracy i nie chce mi zapłacić. Twierdzi, że jak jej dostarczę Steuernummer, to mi wypłaci. Ja tego nr. nie będę miała, ponieważ już nie mam działalności. Takich osób jak ja, jest więcej. Nie wiem czy ważne, ale dodam , że nie przekroczyłam 5-ciu tys. euro. Czy jest jakiś sposób, aby ściągnąć od niej moje ciężko zarobione pieniądze? I mam jeszcze jedno pytanie. Ta Pani płaci od posprzątanego pokoju hotelowego, a nie na godz. Słyszałam, że tak nie wolno?
Pozdrawiam

Trzeba ją pozwać przed sądem właściwym dla jej siedziby. Wynagrodzenie przysługuje bez względu na to, czy ma Pani Steuernummer czy nie. Problematyczne przy tych Gewerbach jest zawsze, czy nie była Pani faktycznie zwykłym pracownikiem a działalność była jedynie pozorowana. W tym przypadku mielibyśmy do czynienia z pracą na czarno i nie przysługiwałoby według nowego orzecznictwa w ogólne żadne wynagrodzenie. Rozliczenia od posprzątanego pokoju wskazuje na prawdziwą działność, ale są też inne kryteria, przykładowo ilość zleceniodawców, inicjatywa w pozyskiwaniu nowych klientów, samodzielne prowadzenie rachunkowości itp.

Powrót