Czy oglądanie filmów ściągnietych z internetu jest łamaniem prawa?

• Autor wątku Autor wątku daro822
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daro822

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie kolega miał problemy kiedyś z Policją bo sprzedawał ściągniete z internetu programy muzyke i filmy. Wczoraj mi powiedział że Policja skonfiskowała wszystkie płyty poza płytami z filmami, bo ponoć to nie jest łamaniem prawa posiadanie i ogladanie filmów ściagniętych z internetu, chciałem by się wypowiedział na ten temat jakiś prawnik, i potwierdził to lub zaprzeczył bo nie wiem w tej chwili jak postepować.

......

było po wielokroć... poszukaj w 'Archiwum' działu lub opcją 'Szukaj'.

A pokrótce - rozpowszechnianie (w tym umieszczanie w Internecie czy sprzedaż), pobieranie z Internetu oraz posiadane programów komputerowych (kopii, egzemplarzy) bez posiadania stosownej licencji (czyli pozwolenia) stanowi naruszenie majątkowych praw autorskich do tych programów komputerowych i może być ścigane z:
  • Art.116, 117,118 USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (zwanej dalej upaipp) - odpowiedzialność karna
  • Art.79. - 80. upaipp - odpowiedzialność cywilna.
  • Art.278. kk - odpowiedzialność karna.
Co do pozostałych utworów - jak muzyka, piosenki, utwory audiowizualne, etc... rozpowszechnianie (w tym umieszczanie w Internecie czy sprzedaż) bez posiadania stosownej licencji (czyli pozwolenia) stanowi także naruszenie majątkowych praw autorskich do tych utworów - odpowiedzialność jak wyżej oprócz Art.278.kk. Natomiast pobieranie ich i posiadanie dla własnego użytku osobistego umożliwia Art.23.upaipp.

I jeszcze jedno - pamiętaj, że po dokonaniu ewentualnego naruszenia jest jeszcze klika lat do przedawnienia...

Powrót