czy ojciec w może rozliczyć się z dzieckiem?

• Autor wątku Autor wątku agula0802
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agula0802

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, mam pytanie
czy ojciec będący w konkubinacie ;-) z matką może sie rozliczyć z dzieckiem?

Nasza sytuacja wygląda tak, mamy jedno dziecko (w 2006 się urodził) i
mieszkamy razem bez ślubu (wszyscy zameldowania pod tym samym
adresem).
Liczyłam nasze PITy na dwa sposoby, najpierw mój jako rozliczenie z
dzieckiem i wyszedł mi zwrot ponad 500 zł, wtedy indywidualnie mojego
przyszłego męża to zero zwrotu.
Dałam opcje odwrotną że on z dzieckiem i wyszło mu ponad 500 a mi
indywidualnie zwrotu 300 czyli to korzystniejsza dla nas opcja.
Gdyby tak szło sie porozliczac to mielibyśmy do naszego budżetu ponad
800 zł ;-) I teraz moje pytanie ?

czy mogę go roliczyć jako samotnie wychowującego a mnie
normalnie?

W tym roku sie pobieramy tak że w przyszłym roku juz nie bedzie
tego problemu ;-) z góry dzięki i pozdrawiam

[cytat:37ayi1z7]Osoby samotnie wychowujące dzieci mają możliwość skorzystania z preferencyjnego sposobu rozliczeń. Przy wybraniu takiej metody rozliczeń, podatek jest płacony w ten sposób, że oblicza się go od połowy dochodów podatnika a następnie mnoży „razy dwa”. Takie rozliczenie jest korzystne, ponieważ pozwala wykorzystać kwotę wolną od podatku w podwójnej wysokości. Na takiej formie rozliczeń szczególnie mogą skorzystać osoby, których dochody przekroczyły w roku podatkowym pierwszy lub drugi próg podatkowy. Wielu podatników ma jednak wątpliwości, czy mogą skorzystać z tej formy rozliczeń.

Przede wszystkim wątpliwości dotyczą kwestii, czy dana osoba jest osobą samotnie wychowującą dziecko w myśl przepisów ustawy o PIT. Przepisy te stanowią bowiem, że za osobę samotnie wychowującą dziecko uważa się:

* jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli osoba ta jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów;
* osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek pozbawiony został praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.

Wiele wątpliwości w powyższym zakresie mają osoby, które pozostają w związkach „nieformalnych” (konkubinacie). Często mają one bowiem dzieci, ale nie zawarły związku małżeńskiego. W świetle prawa są oni więc w dalszym ciągu „panną” i „kawalerem”. Zgodnie z przytoczonym przepisem powinno im więc przysługiwać prawo do wspólnego rozliczenia z dzieckiem - a przynajmniej jednemu z nich. Urzędy skarbowe nie podzielają jednak takiego poglądu w sytuacjach, w których rodzice mieszkają razem. Urzędy uznają, że jeżeli oboje rodzice wspólnie wykonują władzę rodzicielską nad dziećmi, to również wspólnie je wychowują. W takich okolicznościach brak jest podstaw do stwierdzenia, iż którykolwiek z rodziców samotnie wychowuje ich wspólne dzieci. Nie może wystąpić taka sytuacja, aby oboje rodziców zostało uznanych za „osobę samotnie wychowującą dziecko” (Trzeci Urząd Skarbowy Warszawa-Śródmieście, 27 listopada 2006r., 1449/1CG/415/i-62/06/BF; Drugi Urząd Skarbowy w Katowicach, 31 marca 2004r, IIUS PBII-415/35/2004).

Bez znaczenia dla preferencyjnej zasady rozliczeń „panny” lub „kawalera” pozostającego w związku „nieformalnym” jest także fakt, że tylko jedna z osób ponosi koszty utrzymania dziecka. Izba Skarbowa w Gdańsku (20 lipca 2006r., BI/4117-0049/06) wskazała, że wychowywanie dziecka jest pojęciem szerszym niż samo utrzymywanie go i oznacza także ponoszenie wszelkich konsekwencji wychowawczych oraz posiadanie pełni praw rodzicielskich do dziecka. Jeżeli więc oboje rodziców ponosi konsekwencje wychowawcze oraz ma pełnię praw rodzicielskich, to żadne z nich nie może skorzystać z preferencyjnej zasady rozliczeń „osób samotnie wychowujących dzieci”. [/cytat:37ayi1z7]

Powrót