Czy oplaca sie transferowac zasilek dla bezrobotnych z Polski do Wielkiej Brytani?

• Autor wątku Autor wątku aqua blu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aqua blu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Zamierzam wyjechac za 2 tygodnie do UK. W Polsce zostal przyznany mi zasilek dla bezrobotnych (przepracowane pelne 2 lata do czerwca 2010). Chcialabym dokonac transferu zasilku (nie bylaby to wielka kwota okolo 520 zl miesiecznie).Wiec zastanawiam sie czy oplaca mi sie ta cala procedura.
Czy istnieje mozliwosc rejestracji w angielskim Job Center i przyznania mi zasilku angielskiego? Co oczywiscie wiaze sie z wiekszymi pieniedzmi..A moze nie przysluguje mi prawo do takiego zasilku? Bede wdzieczna za odpowiedz..gdyz pozstalo mi nie wiele dni do wyjazdu.

P.S.
Doczytalam na innych stronach internetowych, ze Polakom, ktorzy przyjezadzaja do Anglii w poszukiwaniu pracy ( po raz pirewszy) nie przysluguja zadne zasilki (job seeker's allowance czy house benefit). W zwiazku z powyszym mam 2 pytania:
1. Czy bedac np. w zwiazku z obywatelem Unii EEA( posiadajacym wszelkie prawa i swiadczenia) spoza grupy krajow A8 naleza mi sie jakies dodatkowe swiadczenia, chocby House benefit? Czy w przypadku znalezienia pracy jestem zwolniona w takiej sytuacji z rejestracji w WRS?
2. Co dzieje sie w sytuacji, gdy dokonuje transferu zasilku z Polski do Anglii, otrzymuje go przez 3 miesiace lecz nadal nie znajduje pracy..Czy moge nadal byc zarejestrowana w tamtejszym Urzedzie pracy?

Ostatnia edycja:
hmm...jesli twoj partner jest obywatelem ue i podlega pod jej prawo, to i tobie nie powinni odmowic. bedziecie jednak musieli wykazac ze wasz zwiazek jest trwaly i prawdziwy. Napisz skad on jest i co robi w uk i czy bedizecie razem mieszkac, to pomyslimy co dalej. Jesli chodzi o wrs to z doswiadczenia radze - zrob to, gdyz wowczas bedziesz pania swojego losu. :) mozeszs przeniesc swoj zasilek z polski, nie wiem dokladnie na ile co i jak. ogolnie to wyglada tak, ze kraj odpowiedzialny za zaileke jest ten w ktorym ostatnio bylas ubezpieczona. oczywiscie z malymi schodkami - z tytulu bycia obywatelem kraju a8.pozdro

Dziekuje za odpowiedz:) Otoz moj chlopak jest Wlochem. Jak na razie jest zarejestrowany w Job Center.Zostal mu przyznany job seeker's allowance,a ponadto otrzymuje house benefit.. Wiec w zwiazku z tym pytanie..jezeli chcielibysmy zamieszkac razem, czy rowniez mi dadza house benefit? Badz wyzszy job seeker's allowance ze wzgledu na to, ze jestesmy para? Czy sa jakies trudnosci w udowodnieniu, ze jestesmy naprawde razem? Nie wiem jak ma sie to wszystko do transferu mojego zasilku..Pozdrawiam:)

jesli raze zamieszkacie to nie powinno byc problemu. zwykle problem sie rodzi gdy ludzie mieszkaja razem a nie chca byc postrzegani jako para. Powinniscie dostac jsa w kwocie przewidzianej dla pary. housing benefit raczej bez zmian gdyz dla pary taka sama kwota jak dla jednego, w koncu jedno loze ;) jesli chodzi o transfer to udaj sie do urzedu w towjej miejscowosci. tam powinni wyjasnic

Powrót