czy opłacać oc

• Autor wątku Autor wątku zaskoczona29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaskoczona29

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Dnia 01,02 na przejściu granicznym został zatrzymany przez służbę celną jeden z moich samochodów.W związku z tym, że sprawa w sądzie odbędzie się dopiero za 2-3 miesiące gdzie wówczas uzyskam informację, że owe auto przepada na rzecz skarbu państwa mam takie pytanie. Polisa oc kończy mu się 29,03,2019r. od lutego auta już nie mam (posiadam kwit z zatrzymania), to czy muszę opłacać mu polisę skoro już go nie mam i nie odzyskam?

wg mnie powinieneś rozumiem , że to auto ciężarowe kara z UFG za >14 dni 6750pln (jak auto przepadnie po sprawie sądowej to wyrejestrujesz część niewykorzystanej polisy zostanie zwrócona proporcjonalnie) -raczej korzystniejsze rozwiązanie niż kara z ufg

To nie jest auto ciężarowe tylko osobowe. Z jednym autem już mam problem bo zapłaciłam oc, dostałam wyrok i teraz nie chcą mi oddać pieniędzy bo twierdzą, że polisa przeszła na rzecz skarbu państwa mimo, ze zabrane auto można wykupić bez prawa do rejestracji!!!

jeśli osobowe to 4,5 tys. pln , zawrzyj polisę z płatnościami ratalnymi 12 rat, jedno z TU dopuszcza takie rozwiązanie

ok zapłacę... a jak odzyskać pieniądze z poprzedniej polisy?

Dlaczego tak często zabierają Ci auta?

A ja bym dokładniej poczytal na temat oc samochodu. Wydaje mi się że za OC odpowiada posiadacz auta a niekoniecznie właściciel. W tym momencie posiadaczem auta jest skarb państwa. Fachowcy, co myślicie.?

Gdzieś był jakiś artykuł na temat właśnie odholowanych przez SM aut.
Jako że SM była ich posiadaczem to powinna opłacić OC tych wszystkich aut które stoją na ich parkingu, a jak nie to kary z UFG.

Odholowany pojazd przechodzi na własność gminy, gdy nie zgłosi się po niego osoba uprawniona w terminie 6 miesięcy. Wtedy dopiero obowiązki z tytułu OC przechodzą na gminę.

Powrót