Czy osoba niepełnoletnia może wyrejestrować pojazd?

• Autor wątku Autor wątku Tomasz Jerzyński
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomasz Jerzyński

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,zacznę od tego że 10 Stycznia mój kolega za kwotę 700zł zakupił pojazd Peugeot 205.Otóż był on w pracy zostawił mi pieniądze no a ja z kolegami pojechaliśmy po ten pojazd.Mam dowód tymczasowy i nie jestem pełnoletni,będę miał 18 lat dokładnie 23 Czerwca.No i umowe kupna/sprzedazy z włascicielem samochodu spisaliśmy na mnie.OC/PRZEGLĄD w tym samochodzie jest do końca lutego a przegląd do kwietnia.Kolega pojeździł autem 3 dni i spalił sprzęgło,samochód sprzedaliśmy na złomie.Dostałem pieniądze oddałem je koledze no i w poniedziałek kazał mi ten pan ze złomu przyjść po dokumenty jeszcze jakiejś no i przyszedłęm otrzymałem zaświadczenie o demontazu pojazdu i umowe sprzedaży auta z byłym włascicielem tą co ja podpisywałem oraz dowód i karte pojazdu i dwie rejestracje.Teraz nie mam pojęcia czy mam iść i wyrejestrować te auto czy co? i czy mi wyrejestrują jeżeli je zezłomowałem a nie mam 18 lat skończonych?

Ja jestem właścicielem a współwłaściciela nie ma ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
skoro samochód został zezłomowany, a nie był przerejestrowany, to powinien pan zawiadomić urząd, gdzie nadal figuruje on jako zarejestrowany o zezłomowaniu

przerejestrowanie zezłomowanego pojazdu jest bezprzedmiotowe

Tak.Samochód nie był przerejestrowany.Czyli co nie muszę go wyrejestrować tylko iść do urzędu i poinformować o zezłomowaniu? A co z OC? nie mam zamiaru płacić oc skoro nie mam auta.

Ostatnia edycja:
Dobra rozumiem,czyli muszę jechać do miejscowości gdzie samochód był rejestrowany i do urzędu z dokumentami i po prostu go wyrejestrować.Ale czy taki proces przejdzie normalnie gdy nie mam 18 lat?

To juz problem urzędu, jak to załatwi

Mozna wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru pismo i dołączyc informację o zezłomowaniu. Plus kopia umowy sprzedazy
Oczywiście dla siebie warto zostawić kopię zaświadczenia o złomowaniu

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
To juz problem urzędu, jak to załatwi

Mozna wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru pismo i dołączyc informację o zezłomowaniu. Plus kopia umowy sprzedazy
Oczywiście dla siebie warto zostawić kopię zaświadczenia o złomowaniu

Myśli pan że bez problemu to przejdzie? Bo czytałem informacje gdzie pisali że nie wolno sprzedać osobie niepełnoletniej pojazdu i że przy takiej sprzedaży auto dalej zostaje u właściciela jeżeli sprzeda mi bez zgody rodzica,jak to z tym jest? No i z tym właśnie wyrejestrowaniem jutro bo skoro mam 18 lat dopiero za 4 miesiące, a chce ten pojazd wyrejestrować bo mam płacić oc za auto którego nie posiadam,to bez problemu to przejdzie.Co ma pan na myśli mówiąc że to już problem urzędu?

Tomasz Jerzyński napisał:
Co ma pan na myśli mówiąc że to już problem urzędu?

Myślę, że więcej niż powyżej napisałem, natenczas nie wymyśle :)

Samochód wyrejestrowany.Dziękuje wam za pomoc,poszło bez żadnego problemu.Pozdrawiam:D

Powrót