CZY OSOBA NIEWIDOMA MOŻE WZIĄĆ KREDYT?

• Autor wątku Autor wątku kitaki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kitaki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam pytanie - czy osoba niewidoma może wziąć kredyt? Chodzi mi dokładnie, czy jeśli w dowodzie w miejscu gdzie widnieć ma podpis jest napisane: PODPIS NIEMOŻLIWY, to czy może się podpisać z umowie? Jeśli tak, to na jakich zasadach, a jeśli nie, to co powinna zrobić? Czy konieczne jest oświadczenie notarialne, czy wystarczy złożyć podpis w obecności świadka nie z banku. I czy wtedy świadek też powinien się podpisywać? Pilnie proszę o pomoc!

Dziekuję

kitaki

Z tego co słyszałem to Bank Nordea (chyba tak sie nazywa) przewidział taką możliwość ale w jakiej formie miała by być podpisana umowa kredytowa to nie wiem.

Język Brail'a jest jednym z funkcjonujących języków :)- są nawet maszyny do pisania w w/w języku...

[lex:38e426pw]Art. 79.Osoba nie mogąca pisać, lecz mogąca czytać może złożyć oświadczenie woli w formie pisemnej bądź w ten sposób, że uczyni na dokumencie tuszowy odcisk palca, a obok tego odcisku inna osoba wypisze jej imię i nazwisko umieszczając swój podpis, bądź też w ten sposób, że zamiast składającego oświadczenie podpisze się inna osoba, a jej podpis będzie poświadczony przez notariusza lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta), starostę lub marszałka województwa z zaznaczeniem, że został złożony na życzenie nie mogącego pisać, lecz mogącego czytać.

Art. 80. Jeżeli osoba nie mogąca czytać ma złożyć oświadczenie woli na piśmie, oświadczenie powinno być złożone w formie aktu notarialnego.[/lex:38e426pw]

Jeżeli osoba nie mogąca czytać składa pisemne oświadczenie woli nie w formie aktu notarialnego, przewidzianej przez art. 80 k.c., a forma pisemna jest w danym wypadku wymagana tylko w celach dowodowych, pominięcie formy notarialnej nie skutkuje nieważności czynności prawnej. Oświadczenie takie należy jednak uważać za złożone ustnie, a nie na piśmie, a dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron jest dopuszczalny w okolicznościach przewidzianych w art. 74 § 2 k.c.

Powrót