Czy otrzymam wyrok pocztą?

• Autor wątku Autor wątku Bartekrahl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartekrahl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,

Dnia 14 stycznia odbyła się rozprawa w sprawie wierzytelności wobec FW w sądzie rejonowym. Stawiennictwo osobiste było nieobowiązkowe. Minął już tydzień a listu poleconego dalej nie ma. Obawiam się że wyrok był niekorzystny i minie mi czas spłaty zobowiązania wobec czego zostanie wszczęte postępowanie komornicze za które będę musiał dodatkowo zapłacić (czego wolałbym uniknąć). Czy orientujecie się jak długo może trwać dostarczenie? Czy czas liczy mi się od wyroku sądu czy doręczenia pisma? Będę wdzięczny za odpowiedź, dr google był w tym przypadku bezradny (chociaż jest większa szansa że to ja zadawałem złe pytania)

Teraz chyba jakiś kiosk dostarcza sądową korespondencję, nie poczta polska.

Bartekrahl napisał:
Dnia 14 stycznia odbyła się rozprawa w sprawie wierzytelności wobec FW w sądzie rejonowym. Stawiennictwo osobiste było nieobowiązkowe. Minął już tydzień a listu poleconego dalej nie ma.
Sąd z urzędu (tzn. bez żadnego wniosku z Pana strony) nie doręczy Panu wyroku. Najlepiej niech Pan zadzwoni lub uda się osobiście do sądu i dowie się , czy w ogóle wyrok zapadł w sprawie.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za informacje, dzwoniłem do sądu i muszę przyznać że Pani która mnie obsługiwała bardzo mi pomogła. Powiedziała że powinienem złożyć wniosek o uprawomocnienie wyroku i dzięki temu spłacić wierzyciela przed skierowaniem sprawy do komornika, oszczędzając przy tym na opłatach egzekucyjnych. Ostatnie dwa pytania dotyczące sprawy:

1. Z wnioskiem o uprawomocnienie wyroku mam również złożyć wniosek o odpis wyroku? Czy z urzędu dostanę wtedy pismo z kwotą do zapłaty i numerem konta?

2. Jak uiścić opłaty sądowe jeśli sąd rejonowy jest daleko od mojego obecnego miejsca pobytu? mogę znaczki kupić w pobliskim sądzie?

korf napisał:
Wystarczy zadzwonić i dowiedzieć się jaki wyrok.
Chyba, iż trafi się na Panią która powie : zapadł wyrok ale jaki nie powiem telefonicznie. :rolleyes:

...........wykropkowałem niecenzuralne. Otwieram kalendarz i robię notatkę. Sekretariat, wizyta, wyrok sygn akt:D

Zgadzam się z tobą, a ja nie mam nigdy z tym problemów.
Poczytam sobie jak przyjdzie odpis wyroku z uzasadnieniem ;)

Powrót