Czy otrzymam zasiłek dla bezrobotnych?

• Autor wątku Autor wątku Figiel2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Figiel2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Od roku 2002 nieprzerwalnie pracuję. Od sierpnia 2002r. sierpnia 2006r. pracowałem w zakładzie pracy, w którym miałem 1100 złotych brutto. Od września 2006r. zmieniłem pracę i w umowie o pracę zarabiam do dzisiaj 900 zł brutto. Podobno najmniejsze zarobki od tego roku to 936 zł. I tu mam pytanie - czy w takim wypadku przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?

[cytat:bxh90syb]czy w takim wypadku przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?[/cytat:bxh90syb]Jeśli Pan pracuje, to nie przysługuje Panu zasiłek dla bezrobotnych.

Niestety od 01.04.2007 roku konczy mi sie wypowiedzenie nie z mojej winy i stracę pracę.

Wysokość zasiłku dla bezrobotnych i w ogóle sam fakt jego przyznania nie jest uzależniony od wysokości ostatnich zarobków a tylko od tego jak długo w ostatnim okresie bezrobotny pracowal.
Legalnie oczywiście , czyli miałes odprowadzane składki - to dostaniesz zasiłek. :)

[cytat="cw12"]Wysokość zasiłku dla bezrobotnych i w ogóle sam fakt jego przyznania nie jest uzależniony od wysokości ostatnich zarobków a tylko od tego jak długo w ostatnim okresie bezrobotny pracowal.
Legalnie oczywiście , czyli miałes odprowadzane składki - to dostaniesz zasiłek. :)[/cytat]

Niestety nie jest to całkowita prawda.
Przyznanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych jest uzależnione (między innymi) od tego, czy w ostatnich 18 miesiącach od dnia zarejestrowania się, bezrobotny otrzymywał przez okres 365 dni wynagrodzenie brutto wynoszące co najmniej kwotę najniższego wynagrodzenia (od 01-01-2007 jest to kwota 936 zł), gdyż tylko od takiej kwoty pracodawca odprowadza składki na Fundusz Pracy.
Natomiast wysokość zasiłku uzależniona jest od stażu pracy. Do 5 lat wynosi 80% ustawowej kwoty, powyżej 20 lat 120%.

W opisanym przypadku najprawdopodobniej zasiłek będzie przysługiwał.

Staż pracy:
do 5 lat - 80%
(pełne )5 lat do 20 lat - 100%
powyżej 20lat- 120%
Jeżleli coś źle to proszę o korekte :)

Czyli będzie należał mi się zasiłek w moim wypadku?

Powrót