Czy otrzymam zasilek dla bezrobotnych?

• Autor wątku Autor wątku fleszyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fleszyn

Zbanowany
Odpowiedzi
53
Pracuję obecnie na umowę o pracę na czas nieokreślony w urzędzie administracji publicznej. Czy jeżeli sam się zwolnię, złożę wypowiedzenie i odejdę na zasadzie porozumienia stron (2 tygodnie) - to czy otrzymam zasiłek z powiatowego urzędu pracy? Czy to pracodawca musi mnie zwolnić aby taki zasiłek otrzymać?

Prawo do zasiłku nie przysługuje m.in. bezrobotnemu, który:
- W okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 § 11 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy.
Zasiłek przysługuje po okresie 90 dni od dnia zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy.

Krótko mówiąc jeżeli sam się zwolnisz to zasiłku nie dostaniesz.

gringo9 napisał:
Krótko mówiąc jeżeli sam się zwolnisz to zasiłku nie dostaniesz.
BZDURA
Rozwiązanie umowy przez pracownika skutkuje przyznaniem zasiłku po 90 dniach od daty rejestracji i zasiłek o te 90 dni ulega skróceniu.
Dostaniesz więc zasiłek ale po 90 dniach i na 90 dni zamiast 180, chyba że kwalifikujesz się na zasiłek na 365 dni, wtedy będzie on przysługiwał przez 275 dni.

Dzięki

Sytuacja z moim etatem wygląda ta, że do końca ubiegłego roku pracowałem na 4/5 etatu i zarabiałem 1800 zł brutto. Od stycznia do dziś pracuję na 2/5 etatu i zarabiam 1000 zł brutto. Czy gdyby pracodawca mnie zwolnił, to będzie mi przysługiwało prawo do zasiłku dla bezrobotnych?

Warunkiem otrzymania zasiłku jest przepracowanie, w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację, roku z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem. Zasiłek nie będzie przysługiwał.

Miałem jeszcze umowy o dzieło, czy one również się zaliczają? I czy do wyliczenia okresu do zasiłku bierze się ostatnich 12 miesięcy?

Nie, umowy o dzieło nie są brane pod uwagę - brak składek (chyba, że umowy były z tym samym pracodawcą).
Ostatnie 18 miesięcy - jak zaznaczyłam wcześniej.

Czyli w ciągu ostatnich 18 miesięcy musiałbym przez 12 miesięcy musiałbym generować minimum 1750 zł brutto?
U mnie wygląda to tak, że od kwietnia 2014 do grudnia 2014 generowałem 1800 zł brutto i od stycznia 2015 do sierpnia 2015 generowałem 1000 zł brutto. Czyli musiałbym z tego okresu wybrać 12 najkorzystniejszych miesięcy?

Proste liczenie - jeżeli z ostatnich 18 miesięcy, 12 miesięcy trzeba zarabiać najniższą to oznacza, że góra 6 miesięcy można zarabiać mniej. Mamy wrzesień - to oznacza, że już minęło 9 miesięcy.

Tak, w ciągu 18 miesięcy poprzedzających rejestrację należy przepracować 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem (1750 zł w tym roku i 1680 zł w 2014 r.).
Ty nic nie wybierasz, przedstawiasz dokumenty (świadectwo pracy, zaświadczenie od pracodawcy)w urzędzie pracy i urząd sprawdza, czy spełniasz warunki uzyskania prawa do zasiłku.

Ok, to jeszcze ostatnia kwestia, czy 13stka również się w to wlicza? Były miesiące że zarabiałem nawet 2400 zł brutto (np w grudniu były premie świąteczne), czy "nadprogramowe" złotówki "przechodzą" na okres w którym mniej zarabiałem?
Czy jeżeli w sierpniu 2015 miałem umowę zlecenie na 2000 zł brutto, to czy to też się wliczy?

Zmierzam do tego, że te kwoty (czyli 1800 zł i 1000 zł) na umowie to taka podstawa. A co miesiąc były jakieś drobne premie. Do tego doliczyć należy 13, premie świąteczne, pod gruszą. Chce po prostu wiedzieć, czy to wszystko się wlicza.

Ostatnia edycja:
fleszyn napisał:
czy "nadprogramowe" złotówki "przechodzą" na okres w którym mniej zarabiałem?
Nie. W każdym miesiącu należy uzyskiwać co najmniej minimalne wynagrodzenie.
fleszyn napisał:
zy jeżeli w sierpniu 2015 miałem umowę zlecenie na 2000 zł brutto, to czy to też się wliczy?
Tak, ale nie zmieni to sytuacji.

Nie. Liczy się przychód uzyskany w danym miesiącu. Nic nigdzie nie przechodzi. Patrzymy na sumę przychodów.
Zlecenie się liczy, ale nic nie daje. Nadal "luka" jest większa niż 6 m-cy.

Powrót