Czy płacić wyrok ?

• Autor wątku Autor wątku nosanosa150
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nosanosa150

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, Sad rejonowy(Gospodarczy) orzekł wyrok do zapłaty na korzyść powoda 1000zł. Pozwany to ja. Powód domagał się 2000. Zaakceptowałem ten wyrok i zwróciłem się z pismem o podanie numeru konta do zapłaty tego wyroku. W tym czasie strona powodowa złożyła apelacje, którą otrzymałem, że chce te 2000zł.

Teraz moje pytanie. Czy muszę płacić wyrok I instancji jeśli poprosiłem o numer konta ? Czy mogę poczekać aż rozstrzygną apelację w Sądzie ?

:?:

Pozdrawiam

czekaj, sprawa jeszcze nie została zakończona. W momencie wniesienia apelacji wyrok niższej instancji traci moc. Sąd apelacyjny może ewentualnie utrzymać w mocy orzeczenie Sądu I instancji

Cypcyk napisał:
czekaj, sprawa jeszcze nie została zakończona. W momencie wniesienia apelacji wyrok niższej instancji traci moc. Sąd apelacyjny może ewentualnie utrzymać w mocy orzeczenie Sądu I instancji

To zależy od treści apelacji. Możliwe (i prawdopodobne), że wyrok zaskarżono tylko w tej części, w jakiej oddalono roszczenie powoda. Jeśli tak, to pozostała część (ta nakazująca zapłacić 1000 zł) się uprawomocniła i płacić trzeba.

juriste napisał:
To zależy od treści apelacji. Możliwe (i prawdopodobne), że wyrok zaskarżono tylko w tej części, w jakiej oddalono roszczenie powoda. Jeśli tak, to pozostała część (ta nakazująca zapłacić 1000 zł) się uprawomocniła i płacić trzeba.

jakiś przepis to reguluje? orzeczenie nie stanie się prawomocne skoro toczy się dalej postępowanie, a więc w dalszym ciągu de facto nie ma orzeczenia w tej sprawie.

Cypcyk napisał:
jakiś przepis to reguluje? orzeczenie nie stanie się prawomocne skoro toczy się dalej postępowanie, a więc w dalszym ciągu de facto nie ma orzeczenia w tej sprawie.

Art. 363 par. 3 k.p.c. (por. niżej). Zresztą pomyśl - dlaczego orzeczenie nie miałoby się uprawomocnić w części, skoro żadna ze stron go w tej części nie zaskarżyła. Co do tej niezaskarżonej części nie toczy się już żadne postępowanie.

§ 3. Jeżeli zaskarżono tylko część orzeczenia, staje się ono prawomocne w części pozostałej z upływem terminu do zaskarżenia, chyba że sąd drugiej instancji może z urzędu rozpoznać sprawę także w tej części.

Powrót