czy plicjant ma prawo kazać spuścić powietrze z kół

• Autor wątku Autor wątku asharon125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asharon125

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
niedawno jechalem skuterem i zatrzymala mnie policja na kontrole gdy okazalo sie ze nie wziolem dowodu wplaty na OC ten zaczol przeklinać i kazal mi spuscic powietrze z kol (byl bez mounduru) a obok siedzial drugi w pelnym umumdurowaniu i nic nie mowil .
Czy mial prawo kazac mi spuscic powietrze z kol za odpowiedzi z gory dzieki pozdrawiam

Policjant potraktował Cię jak człowieka i widzę że to był błąd z jego strony. Powinien był zgodnie z prawem zabrać Ci dokumenty skutera, wezwać lawetę i ukarać mandatem za brak ubezpieczenia. Dodatkowo jeśli nie ubezpieczyłeś pojazdu powinien był skierować wniosek do Funduszu Gwarancyjnego o nałożenie na Ciebie kary pieniężnej.
Policjant poprzez nakazanie Ci spuszczenia powietrza z kół uniemożliwił Ci jazdę pojazdem niedopuszczonym do ruchu i bez wymaganych dokumentów (skoro pojazd jest nieubezpieczony jest traktowany jako niejezdny, niedopuszczony do ruchu) Czyli zrobił dokładnie to samo co osiągnąłby poprzez nałożenie na Ciebie MKK, sholowanie pojazdu oraz nałożenie na Ciebie kary przez FG. Skutek osiągnięty, Ty kasę masz w kieszeni i jeszcze coś Ci nie pasuje?

policjant pozostawił mu w kieszeni ok. 3 500 PLN ,a temu jeszcze źle.... szkoda gadac :x ....

Powrót