Czy po otrzymaniu odszkodowania można ubiegać się o wyższą jego kwotę?

• Autor wątku Autor wątku PanMateusz57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanMateusz57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Otrzymałem dzisiaj, odszkodowanie.
Nie zgadzam się z kwotą, którą otrzymałem.
Została ona wyznaczona bez odebrania przez ubezpieczyciela odemnie żadnych dokumentów, które determinowałyby jego wyższą kwotę. Ubezpieczyciel przez cały miesiąc unikał ze mną kontaktu, po czym tylko wysłał mi jakieś psie grosze.

Co mogę z tym zrobić?

Wcale nie w ciągu 30 dni, skąd ten pomysł?

Termin na reklamację = termin przedawnienia roszczenia zgodnie z KC.

Nie pytam się ile mam dni na reklamację, a o to jak ją właśnie złożyć lub gdzie zgłosić takie zajście, jeśli ubezpieczyciel nadal będzie unikał kontaktu.

Jeżeli uważasz, że podmiot rynku ubezpieczeniowego postępuje z naruszeniem prawa, opisz sprawę i zawiadom KNF, wnioskuj o kontrolę.

Instrukcje jak się składa reklamację ubezpieczyciel powinen zamieścić w piśmie.

KJ8 napisał:
Instrukcje jak się składa reklamację ubezpieczyciel powinen zamieścić w piśmie.
No właśnie nie ma takiej informacji.
Jest tylko informacja, że jak nie zgadzam się z werdyktem, to mogę złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy oraz dodatkowo, że mogę dochodzić swoich praw w sądzie.
Nigdzie nie ma informacji jak to zrobić.

Dlatego pytam tutaj o konkretne rady.

PanMateusz57 napisał:
Jest tylko informacja, że jak nie zgadzam się z werdyktem, to mogę złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy oraz dodatkowo, że mogę dochodzić swoich praw w sądzie.

Jak widać zamieścili pouczenie o reklamacji - to właśnie ten wniosek o ponowne rozaptrzenie sprawy.

PanMateusz57 napisał:
Witam.
Została ona wyznaczona bez odebrania przez ubezpieczyciela odemnie żadnych dokumentów, które determinowałyby jego wyższą kwotę.

Co mogę z tym zrobić?

Składać wniosek z roszczeniem z kompletem dokumentacji?

Co do informacji reklamacyjnej wygląda to tak, w zależności od sytuacji:

Art. 4. [Informacje dotyczące procedury składania i rozpatrywania reklamacji]

1. Podmiot rynku finansowego zamieszcza w umowie zawieranej z klientem następujące informacje dotyczące procedury składania i rozpatrywania reklamacji:
1) miejsce i formę złożenia reklamacji;

2) termin rozpatrzenia reklamacji;

3) sposób powiadomienia o rozpatrzeniu reklamacji.

2. W odniesieniu do klientów, którzy nie zawarli umowy z podmiotem rynku finansowego, informacje, o których mowa w ust. 1, powinny zostać dostarczone w ciągu 7 dni od dnia, w którym nastąpiło zgłoszenie roszczeń klienta wobec podmiotu rynku finansowego.

Napisz co zostało uszkodzone bo np. jeżeli samochód który ma poniżej chyba 6 lat albo był serwisowany w ASO to muszą liczyć na częściach oryginalnych, to samo tyczy się jeżeli cokolwiek jest na gwarancji.

Sam teraz męczę się z ubezpieczalnią. Miałem 2 razy oględziny a i tak wszystkiego nie chcą uwzględnić.

Co do reklamacji to w moim przypadku był formularz na stronie i dodatkowo wysłałem to samo do opiekuna szkody. 30dni powinno się liczyć od następnego dnia od odebrania pisma i jeżeli 30 dzień przypada w sobotę/niedzielę/święto to następny dzień roboczy.

Powrót