Czy po śmierci małżonka coś trzeba robić w temacie spadku?

• Autor wątku Autor wątku tadeusz.sl74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadeusz.sl74

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Jest taka sytuacja - jest małżeństwo, on nie miał dzieci, ona ma. Gdy się pobierali wszystkie jej dzieci były dorosłe i samodzielne.

Mąż zmarł. Czy małżonka musi coś robić w temacie spadku, czy wszystko z automatu przechodzi na nią? Jej dzieci niczego nie oczekują i chcą aby ich mama wszystko odziedziczyła.

Czy małżonka musi coś robić w temacie spadku, czy wszystko z automatu przechodzi na nią?
Przyjąć albo odrzucić spadek. Dziedziczy małżonka i dzieci zmarłego.

Ale co to w praktyce oznacza, musi jakąś sprawę sądową zakładać? Jedyne co mieli wspólne z "grubszych" rzeczy to spółdzielcze mieszkanie własnościowe (bez księgi wieczystej).

Przydałoby się złożyć wniosek o stwierdzenia nabycia spadku wraz z wnioskiem o przyjęcie oświadczenia o przyjęciu spadku, jeżeli chce dziedziczyć całość.

A mogę prosić o łopatologiczne przedstawienie co ma żona zrobić? Niestety, jest to kobieta wymagająca pomocy, a ja się nie znam. Jestem pewien, że temat jest banalnie prosty, niewymagający prawnika itd.
Gdzie powinna się udać lub gdzie i jakie papiery złożyć?

tadeusz.sl74 napisał:
jest małżeństwo, on nie miał dzieci [...]
Mąż zmarł.

Skoro zmarły nie miał dzieci ale miał żonę, to w 1/2 dziedziczy żona, a drugie 1/2 dziedziczą rodzice zmarłego........a jeśli rodzice lub któryś z rodziców zmarł, to w ich miejsce "wchodzi" rodzeństwo zmarłego.

Dopiero jeżeli spadkodawca:
nie ma: dzieci, rodzeństwa (lub ich zstępnych), rodziców
ale ma: małżonka
to cały majątek dziedziczy małżonek.

tadeusz.sl74 napisał:
A mogę prosić o łopatologiczne przedstawienie co ma żona zrobić? Niestety, jest to kobieta wymagająca pomocy
W linku, który jest w moim podpisie napisałam przykład wniosku do sądu o stwierdzenie nabycia spadku - zobacz i w razie dalszych wątpliwości dopytaj tutaj co konkretnie jest niejasne.

Powrót