Czy po świadczeniu rehabilitacyjnym będzie mi przysługiwać zasiłek?

• Autor wątku Autor wątku Dynam1c
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dynam1c

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Pracowałem parę lat na umowie o pracę do listopada 2015 roku. Od listopada 2015 do marca 2016 zwolnienie lekarskie (chorobowe). W kwietniu 2016 ponowne zatrudnienie na umowie o pracę (3 miesięczna). 4 czerwca 2016 wypadek samochodowy w drodze do pracy (hospitalizacja, zwolnienie). W lipcu 2016 wygasa mi umowa o pracę zawarta w kwietniu. Od 4 czerwca 2016 do 4 grudnia 2016 zwolnienie lekarskie, od grudnia jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym (mam do maja).
Jeśli nie przedłużą mi świadczenia rehabilitacyjnego, to czy mogę zarejestrować się w urzędzie pracy i uzyskać zasiłek dla bezrobotnych, czy zasiłek już mi nie przysługuje?

dziękuję za odpowiedź i Wesołych Świąt Wielkanocnych

Jeśli wynagrodzenie było równe lub wyższe od minimalnego wynagrodzenia za pracę i w związku z tym świadczenia z ZUS były naliczane od co najmniej minimalnego wynagrodzenia, prawo do zasiłku dla bezrobotnych powinno przysługiwać.

Do 365 dni uprawniających do nabycia prawa do zasiłku zalicza się: okres zatrudnienia z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, od którego odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy; zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia, jeśli naliczany był od co najmniej minimalnego wynagrodzenia; świadczenie rehabilitacyjne naliczane od co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

Powrót