Czy po wygaśnięciu umowy najmu okazjonalnego obowiązuje okres wypowiedzenia?

• Autor wątku Autor wątku TolekB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TolekB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Mam kilka pytań w związku z ustaniem umowy najmu okazjonalnego.
Wynająłem mieszkanie na czas określony (najem okazjonalny). Po zakończeniu umowy nie podpisałem kolejnej, ponieważ przebywam w tym momencie za granicą, ale najemca dalej użytkuje mieszkanie za moim przyzwoleniem, płacąc czynsz i rachunki zgodnie z umową najmu. Czy obowiązuje w tym momencie okres wypowiedzenia najmu? Czy najemca może się wyprowadzić w każdym momencie z dnia na dzień bez okresu wypowiedzenia? Czy mogę eksmitować najemcę z dnia na dzień?
W Kodeksie Cywilnym znalazłem poniższy artykuł, czy on reguluję w jakiś sposób okres po wygaśnięciu umowy najmu okazjonalnego?

Art. 674. Jeżeli po upływie terminu oznaczonego w umowie albo w wypowiedzeniu najemca używa nadal rzeczy za zgodą wynajmującego, poczytuje się w razie wątpliwości, że najem został przedłużony na czas nie oznaczony.

TolekB napisał:
W Kodeksie Cywilnym znalazłem poniższy artykuł, czy on reguluję w jakiś sposób okres po wygaśnięciu umowy najmu okazjonalnego?

Według mnie tak.
Czyli wypowiedzenie umowy ze strony właściciela może nastąpić na podstawie art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów, a ze strony najemcy na podstawie art. 688 kodeksu cywilnego.

Kilka dni temu Najemca poinformował mnie, że się wyprowadza na 3 dni przed końcem miesiąca i w ostatni dzień miesiąca, się wyprowadził. Odpowiedziałem, iż nie dając mi okresu wypowiedzenia postępuje niezgodnie z prawem najmu i że obciążę go za kolejny miesiąc najmu odejmując kwotę najmu z wpłaconej przez niego kaucji. Najemca zagroził mi w tym momencie ze daje mi okres 10 dni na zwrot kaucji albo wejdzie na drogę prawną i zagroził pozwem sądowym. Skąd te 10 dni skoro wg prawa na zwrot kaucji mam cały miesiąc od dnia opróżnienia mieszkania? Czy moje roszczenie wobec Najemcy jest zasadne? Czy mogę obciążyć Najemcę kwotą pobraną z kaucji? Czy najemca ma podstawy wnosić sprawę do sądu o odzyskanie całej kaucji?

TolekB napisał:
Czy moje roszczenie wobec Najemcy jest zasadne?

za mało danych aby to stwierdzić, 674 niekoniecznie może mieć w Twojej sytuacji zastosowanie

czy w umowie masz zapis, że wszelkie zmiany warunków umowy zawartej na czas oznaczony, i jej uzupełnienia, wymagają formy pisemnej, pod rygorem nieważności?

Nie mam takiego zapisu

Mam zapis:
"Zmiana umowy wymaga formy pisemnej"

Powrót