Czy podanie źródła nie wystarczy??

• Autor wątku Autor wątku lojak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lojak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Prowadzę lokalny portal internetowy gdzie zamieszczam newsy pisane przeze mnie lub z lokalnej pracy. Za każdym razem daję źródło skąd jest artykuł. Ostatnio pisząc art. powołałem się na wpis z forum gazeta.pl i napisał do mnie admin prośbę by dodać link do źródła tej wypowiedzi. Natomiast redaktor z jednej z lokalnych gazet zadzwonił do mnie i groził mi pozwaniem do sądu za to że zamieszczam ich artykułu na swoim portalu. Dał mi 24H na usunięcie albo zgłasza sprawę do sądu. Za każdym razem gdy wykorzystywałem ich materiały pisałem skąd art. pochodzi. Oni pow. że jest to bez prawne. Jak mam się do tego ustosunkować ??

Pozdrawiam

lojak napisał:
...Za każdym razem gdy wykorzystywałem ich materiały pisałem skąd art. pochodzi. Oni pow. że jest to bez prawne. Jak mam się do tego ustosunkować ??
W ogólności, na korzystanie z czyichś utworów należy mieć zgodę autora bądź właściciela praw majątkowych do takiego utworu. Umieszczanie podpisu autora pod wykorzystywanym utworem oraz informacji o źródle (w przypadku cytatu) jest koniecznością, o ile autor nie zezwolił na anonimowe wykorzystywanie swojego utworu.

Jeśli portal, na którym umieszczane są skopiowane treści, jest zarejestrowanym wydawnictwem prasowym - w świetle USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe" - to można korzystać z dozwolonego użytku chronionych utworów w zakresie Art.25. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Więcej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Trzeba jednakże pamiętać, że za takie wykorzystywanie czyichś utworów, pomimo braku konieczności uzyskiwania pozwolenia, autorowi należy się w określonych wypadkach stosowne wynagrodzenie.

Jeśli zaś wiadomość podaje się (opracowuje się) własnymi słowami (nie jest skrótem oryginalnej wiadomości) to to można robić bez żadnych pozwoleń.

Przy wykorzystywaniu czyichś materiałów prasowych bez stosownych pozwoleń warto jeszcze pamiętać dokonania czynu zabronionego w świetle USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji".

Powrót