Czy policja ma do tego prawo?

• Autor wątku Autor wątku Joanna_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna_123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Nie wiem czy ten dział jest tym najwłaściwszym.. Policja zabrała mi komputer i dyski twarde wchodząc do domu z nakazem prokuratora w danej sprawie. Jednak kiedy się okazało, że nic pod ten paragraf nie znaleźli postanowili oskarżyć mnie o pirackie oprogramowanie. I teraz pytanie: czy wchodząc do mieszkania i zabierając dyski i nośniki pod określony nakaz z prokuratury i określony paragraf mają prawo prowadzić sprawę o coś zupełnie innego?

Mają prawo.
Zabezpieczyli Ci procesowo komputer do danej sprawy.Policjanci komputer przekazali biegłemu ,który pewnie stwierdził ,że posiadasz pirackie oprogramowanie i ujął to w opini.
Na tej podstawie wszczeli śledztwo .Jest to przestępstwo ścigane na wniosek właściciela legalnego oprogramowania,pewnie się z nim Policja skontaktowała i taki wniosek uzyskała.

Te pytanie powinnaś zadać w dziale Prawo Karne.

Joanna_123 napisał:
I teraz pytanie: czy wchodząc do mieszkania i zabierając dyski i nośniki pod określony nakaz z prokuratury i określony paragraf mają prawo prowadzić sprawę o coś zupełnie innego?

taaaa - "blondynka" czy jak...? to policjant wchodząc na przeszukanie do jakiegoś mieszkania w poszukiwaniu np. kradzionego telefonu znajduje narkotyki to ma je zostawić i udawać ,że ich nie widzi bo przecież przyszedł szukać telefonu..? :lol: dawno nie słyszałem większej bzdury...

ps. Zresztą na nakazie przeszukania najczęściej wypisuje się formułkę " w celu ujawnienia przedmiotów pochodzących z przestępstwa, służących do jego popełnienia lub posiadanie których jest zabronione"...

Powrót