czy policjant może kłamać podczas przesłuchania?

• Autor wątku Autor wątku jerzzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jerzzz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
we wrześniu 2014 roku, ukradziono mi portfel w Rzymie. Zapomniałam, że była w nim aktywna karta SIM. Po tygodniowym pobycie przypomniało mi się o tym i okazało się, że ktoś używał mojej karty (w roamingu) i naliczono mi 800 zł rachunku. Obsługa Play zasugerowała abym zgłosiła kradzież na policję, miało to byś ewentualnie pomocne w anulowaniu rachunku. Nie udało się jednak uniknąć kosztów, operator uzasadnił, zapłaciłam pechowy rachunek i zapomniałam o temacie. Jednak moje zgłoszenie na policji zostało, ktoś prowadził śledztwo i wszystko super, ale pewnego dnia dostałam wezwanie na komisariat, na przesłuchanie w charakterze świadka. Poszłam tam myśląc, że jestem ofiarą jednak potraktowano mnie jak oszustkę, grożono prokuraturą i naciskano, abym się przyznała, że to było fałszywe zgłoszenie. I teraz moje pytanie: czy policjant może okłamywać przesłuchiwanego? Przesłuchujący mnie funkcjonariusz powiedział, że z karty którą zgłosiłam wówczas jako zaginioną były prowadzone rozmowy przychodzące i wychodzące z polskimi numerami, dalej, że były rozmowy przychodzące i wychodzące do MOJEJ ZNAJOMEJ (podał konkretnie)!! Szyderczo pytał po co ktoś miałby dzwonić na polskie numery z mojej karty... i mówił, że mogę się jeszcze przyznać. Nie wiedziałam co się dzieje i jak mam to wyjaśnić.

Po przesłuchaniu i dotarciu do bilingów z owego czasu stwierdziłam z ulgą, że nie ma ani jednej rozmowy wychodzącej na polski numer, a tym bardziej, do żadnej znajomej. Były jedynie powtarzające się połączenia z pocztą głosową play.

Wiem, że sprawa nie jest wielkiej wagi, może nie ma sensu jej roztrząsać, ale wyprowadzono mnie z równowagi na tym przesłuchaniu, bezpodstawnie straszono prokuraturą i pytano czy wiem co to jest "kara bezwzględna". W panice puściły mi nerwy, siedziałam rozdygotana, oskarżana, pomimo, że tak na prawdę to ja byłam ofiarą. Nie wiem czy policjant niedokładnie sprawdził bilingi czy kłamał.

zawsze można złożyć skarge do komendanta konkretnej komendy na działania policjanta i wskazać ewentualne dowody.
skarga na policjanta

Miasto, dn. xx listopada (lub inna data) 2014 r.

Imię i nazwisko zgłaszającego
Adres zgłaszającego

Komendant Stołeczny Policji
ul. taka i taka
00-150 Warszawa

SKARGA
na czynności funkcjonariusza policji

Działając na podstawie (np. art. 227 w zw. z art. 232 § 2 K.p.a.) niniejszym wnoszę skargę na czynność funkcjonariusza policji (imię i nazwisko, numer służbowy) polegającej na (opisać krótko jaką czynność zaskarżamy).
Składając niniejszą skargę wnoszę o przeprowadzenie postępowania w sprawie, wyciągnięcia odpowiedzialności wobec w/w funkcjonariusza policji i poinformowanie mnie o wynikach postępowania na piśmie

Uzasadnienie
(Należy opisać na czym polegała czynność funkcjonariusza, którą skarżymy, w czym tkwiły uchybienia i ponownie wnieść o wyciągnięcie wobec funkcjonariusza konsekwencji naruszenia prawa.)

Przykład uzasadnienia:
W dniu 11 listopada 2013 r, uczestniczyłem w Marszu Niepodległości. W pewnym momencie podszedł do mnie funkcjonariusz policji i zażądał przedstawienia dokumentu tożsamości. Zażądałem podania przez niego imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego. Policjant odmówił, w związku z czym również odmówiłem przekazania mu dowodu tożsamości. Policjant zagroził, że zostanę zawieziony na komendę i zatrzymany, a ja zagroziłem, że złożę na niego skargę. Policjant w tym momencie nic nie mówiąc odszedł. Całe zdarzeni było nagrywane. Dysponuję tym nagraniem.
Policjant dopuścił się niedopełnienia swoich obowiązków służbowych, gdyż zgodnie z rozporządzeniem w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów jest obowiązany przy wykonywaniu czynności służbowych podać swoje imię nazwisko i stanowisko służbowe, czego nie uczynił, mimo mojej wyraźnej prośby. Policjant ten nie podał również przyczyny legitymowania mnie. Zagroził on mi także zatrzymaniem i zawiezieniem na komisariat, do czego nie było podstaw.
W związku z powyższym, wnoszę o dokonanie identyfikacji policjanta, który dokonywał wobec mnie czynności oraz pociągnięcie go do odpowiedzialności dyscyplinarnej.

Podpisz się.

Dzięki za odpowiedź. Przymierzam się do złożenia skargi, mam tylko wątpliwości czy przesłuchujący ma prawo okłamywać świadka podczas przesłuchania. Jak to wygląda?

Powrót