Czy Polska wchodziła do UE?

• Autor wątku Autor wątku dyletant22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

dyletant22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry. Mam pewne pytanie dotyczące UE a wspólnoty. Od czasu do czasu pojawia się ktoś i twierdzi, że Polska tak naprawdę w 2004 rok nie przystąpiła do UE tylko do Wspólnoty Europejskiej. Takie stanowisko ma między innymi *** który pokazywał nawet kartę pojazdu po 2004, gdzie widniał napis "wspólnota" a nie Unia. (bez względu na kontrowersyjność tych osób, sam temat jest ciekawy)
Fakt, że dopiero traktat lizboński nadał unii osobowość prawną.

***mod***

Jestem ciekaw Waszych komentarzy na ten temat.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zacznijmy od tego ,że obecne członkostwo w UE jest nielegalne. To znaczy w najlepszym przypadku przepisy prawa dotyczą osób ,które miały możliwość głosowania czy są za UE czy przeciwnie. Natomiast problem pojawia się co z młodszymi rocznikami ( mowa tu o 15 rocznikach) ,którym odmówiono możliwości głosowania. Moim zdaniem te 15 roczników powinno mieć możliwość wypowiedzenia się w referendum.

Czyli załóżmy ,że dawniej za UE było 13 milionów obywateli, a przeciwko 4 miliony minus osoby ,które przez te 15 lat umarły.
Teraz z 14 nowych roczników niech za UE będzie 1 milion a przeciwko 10 milionów to wynik jest prosty. 14 milionów do 15 milionów. Czyli z UE wychodzimy :)

Coś takiego byłoby uczciwe. Młodzi według mnie cierpią bo nie dano im możliwości zdecydowania czy chcą być wolnym państwem czy okupowani. Ktoś 15 lat temu zdecydował za nas. To jest niesprawiedliwe

Ale głupi tok rozumowania.... Wychodzi na to że według ciebie powinny być wybory co roku.... Bo roczniki które skończyły 18 lat nie miały szans wyboru władz rok temu.... Dorośnij...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót