Czy ponowne otwarcie sprawy spadkowej jest możliwe?

• Autor wątku Autor wątku selekta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selekta

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, poczytałem trochę forum ale nie mogę znaleźć podobnego tematu, a mam kilka pytań dotyczących spadku, chcę pomóc koleżance której ostatnio zmarli rodzice. Najpierw zmarła jej matka po pół roku zmarł ojciec. Matka posiadała mieszkanie, które odziedziczyli po równo. Ojciec posiadał rachunek bankowy, auto i ww. pół mieszkania. Problem w tym, że ojciec był Hiszpanem (matka Polką). Mieszkał w PL od 2003 r. nie miał obywatelstwa tylko stały pobyt. Ożenił się z matką gdy miał 32 lata. W ich małżeństwie była tylko jedna córka. Teoretycznie sprawa prosta jednak córka nie zna kompletnie tego co działo się w Hiszpanii do 32r. jego życia - nie wiele o tym mówił.
Czy po sprawie spadkowej kiedy sąd zakończy postępowanie, a np. po 10 latach trafi się ktoś z Hiszpanii np. jakiś syn lub córka, o której koleżanka nie wie to czy sprawa zostanie ponownie otwarta?

Jak koleżanka ma się zabezpieczyć przy takim obrocie sprawy. Wycenić mieszkanie i auto przez biegłego sądowego przed sprawą spadkową tak, aby na wniosku o przeprowadzenie załączyć te dokumenty z wyceny (o ile to może być załączone do wniosku?) Chodzi o to, że na chwilę śmierci mieszkanie jest warte 300000 a auto 30000, po 10 latach mieszkanie może być warte 500000 a samochód 3000 (a np. mieszkanie zostało już sprzedane wraz z kosztownym remontem).

Takowej sytuacji możne nie być ale lepiej "dmuchać na zimne", na stronach brak informacji o obcokrajowcach, którzy mieszkali w chwili śmierci w PL.

ps. Ciekawi mnie czy sąd będzie poszukiwał spadkobierców w Hiszpanii bo koleżance jak wiadomo nie jest to na rękę z uwagi na koszty...

Powrót