M
M-KTECH
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Od stycznia 2005 prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zajmującą się projektowaniem budowlanym, urbanistycznym oraz technologicznym. Siedziba mojej firmy znajduje się na terenie Polski (zgłoszenie do U S w Wałbrzychu). Obecnie po podpisaniu kontraktu z niemieckim zleceniodawcą wykonuję pracę (rysunki konstrukcyjne budynku reaktora) na terenie Finlandii - według w/w kontraktu owe rysunki mają być sporządzane na miejscu w firmie FINNprima, pod adresem: ul.Ratamestarinkatu 7a Helsinki, i tam też je wykonuję. Zgodnie z w/w kontraktem, działalność na terenie Finlandii wykonuję od 29 pazdziernika 2007r, a zostanie ona zakończona 31 stycznia 2009r. Na okres wykonywania zlecenia tymczasowo zameldowałem się w Finlandii. Moja działalność została zgłoszona w Fińskim Urzędzie do VAT Register(rejestr VAT) oraz Prepayment Register (przedpłata – zaliczka) z siedzibą w Polsce. Podatek VAT (22%) odprowadzam w Finlandii. Na stałe zameldowany jestem w Polsce, gdzie znajduje się mój „ośrodek życiowy”. Za świadczone dla niemieckiego zleceniodawcy usługi wystawiam faktury z adresem siedziby mojej firmy w Polsce. Jednocześnie w okresie obowiązywania kontraktu wykonuję usługi zgodnie z moją działalnością również w Polsce. Moja rodzina pozostaje w Polsce.
Pytanie:
W związku z powyższym, czy posiadam "zakład" w Finlandii, a co za
tym idzie, czy powinienem odprowadzać zaliczkę na podatek dochodowy
w Finlandii?
Chciałbym jeszcze dodac ze moja firma nie posiada żadnego fińskiego adresu.
Nie mam żadnej umowy najmu lokalu ani nie ponoszę żadnych kosztów związanych z wykonywaniem usług we wskazanym do tego celu miejscu w Finlandii. W ciagu roku przebywam w Finlandii w okresach okolo 2 miesiecznych po czym okolo 2 tygodnie przebywam w Polsce.
Proszę o opinie i dziękuję za zainteresowanie się moją sprawą.
Pytanie:
W związku z powyższym, czy posiadam "zakład" w Finlandii, a co za
tym idzie, czy powinienem odprowadzać zaliczkę na podatek dochodowy
w Finlandii?
Chciałbym jeszcze dodac ze moja firma nie posiada żadnego fińskiego adresu.
Nie mam żadnej umowy najmu lokalu ani nie ponoszę żadnych kosztów związanych z wykonywaniem usług we wskazanym do tego celu miejscu w Finlandii. W ciagu roku przebywam w Finlandii w okresach okolo 2 miesiecznych po czym okolo 2 tygodnie przebywam w Polsce.
Proszę o opinie i dziękuję za zainteresowanie się moją sprawą.