Czy posiadanie jest karane?

• Autor wątku Autor wątku GOd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GOd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Czy samo posiadanie wyrobów bez akcyzy jest karane?
np. W moim bagażniku samochodu funkcjonariusz znajdzie papierosy ukraińskie. Papierosy te zostały wwiezione do Polski legalnie, a ja otrzymałem je w prezencie, od kuzynów którzy wwieźli je legalnie (mam liczną rodzinę).
Czy za samo posiadanie towaru legalnie wwiezionego mogę ponieść odpowiedzialność karną. Zakładam że towarem tym nie handluję i nie mam zamiaru handlować - posiadam go tylko dla własnych potrzeb w wiekszej ilości.

Art 65. § 2. Kodeksu karnego skarbowego: Kto nabywa, przechowuje lub przewozi wyroby akcyzowe, o których na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że stanowią przedmiot czynu zabronionego określonego w art. 63-64, lub pomaga w ich zbyciu albo te wyroby przyjmuje lub pomaga w ich ukryciu, jeśli rodzaj, ilość lub wartość wskazują na ich przeznaczenie do działalności gospodarczej,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.

Jeżeli towar rzeczywiście został wwieziony legalnie i podlegał zwolnieniu od akcyzy to samo posiadanie go na własny użytek jest legalne. W razie kontroli jednak przy założeniu że jest to większa ilość organ ścigania może mieć uzasadnione podejrzenia że towar pochodzi z przemytu. Może zostać wszczęte śledztwo w celu wyjaśnienia pochodzenia towaru i ustalenia czy nie popełniono przestępstwa lub wykroczenia skarbowego.

Ponadto, kto i po co wozi z sobą zapas papierosów na rok? Z postu wynika, że jest to "duża" ilość. :)

Zdaję sobie sprawę że są podstawy do podejrzeń że towar jest nielegalny. Chciałem jedynie utwierdzić się w przekonaniu że nasze przepisy są dziurawe a wynik ewentualnej kontroli zależy właściwie od tego jak tłumaczył sie będzie posiadacz towaru.
Podstawą do nie poniesienia konsekwencji jest legalny wwóz i nie handlowanie towarem przynajmniej ja tak to rozumiem.

Jest to podejrzane z innego powodu: jaki desperat odwazy się palic ukrainskie papierosy?:D

Powrót