Czy potrzeba zgody?

• Autor wątku Autor wątku PatricoWroc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatricoWroc

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam serdecznie. Mam zamiar otworzyć biznes, który łączyć będzie bar z alkoholem i konsole z grami. Grami tymi będą Play Station 3, xBox 360 i Wii.
Tu moje pytanie, czy potrzebuję jakiejś zgody od tychże producentów, aby te konsole były używane w Barze?
Tak samo co z grami, czy muszę mieć zgodę?

Czyli jak to załatwić? Napisać do nich z prośbą o pozwolenie czy jak to ma wyglądać?

wiesz co.... - skoro nie masz o tym pojęcia...a koniecznie chcesz prowadzić działalność gospodarczą to weź się za to na czym choćby troszkę się znasz....

Liczyłem na pomoc, nie kazania. No trudno.

Markiz32 nie kazdy ma glowe dopapierow co i jak zalatwiac zwlaszcza z czyms takim zwiazane.Lepiej zeby sie pytal a nie pozniej pomozcie bo chca mnie ukarac :)

To jest nazwa działu.
Pomoc prawna z zakresu prawa prywatnego

Jak widać, sama nazwa działu mówi nam, że te forum służy jako pomoc, dla tych którzy danego prawa nie znają, więc drogi Markizie, napisałem tu by tej pomocy uzyskać, skoro nic konkretnego nie masz do dodania to proszę Cię już tu nie pisz.

djiksik, dziękuję bardzo za zrozumienie. Oczywiście to co napisałeś to święta prawda, chce po prostu z góry wiedzieć co i jak, niż później martwić się o jakieś kary itp.

Napiszę do PlayStation Polska i zobaczymy co odpiszą.

a co do uzytkowania z gier to nie mam pewnosci czy zaiks sie tym nie zajmuje

ZAiKS chroni prawa autorskie artystów, nie producentów gier. :)

dlatego napisalem ze nie mam pewnosci ale kontakt z nimi pozwoli na uzyskanie informacji gdzie sie udac

Badźmy poważni, do używania konsoli w barze nie potrzeba żadnych licencji, tak samo jak do użytku telewizora i innego sprzętu rtv. Miałem otwierać dopalacze, z chill roomem i własnie miała być możliwośc pogrania na konsoli i wypicia piwa ;)

skulim napisał:
Badźmy poważni, do używania konsoli w barze nie potrzeba żadnych licencji, tak samo jak do użytku telewizora i innego sprzętu rtv. Miałem otwierać dopalacze, z chill roomem i własnie miała być możliwośc pogrania na konsoli i wypicia piwa ;)

No i właśnie tu może być problem. Znalazłem takie coś:
Oto wypowiedzi najważniejszych osób w Sony Poland i MS Polska - Maciej Kmiołek (PlayStation PR & Marketing Manager) z Sony Poland: "Jeśli chodzi o nas to nie planujemy wspierać działalności wypożyczalni... . Aby prowadzić wypożyczalnie lub salon gier potrzebne są gry z licencją na wypożyczanie, a tych nie posiadamy i w chwili obecnej nie planujemy dodawać do naszej oferty." Jakub Mirski, Marketing Manager z Microsoft: "Prowadzenie salonów gier w których odpłatnie umożliwia się korzystanie z gier wideo stanowi przekroczenie granic praw autorskich... , ... mamy więc do czynienia z przekroczeniem licencji gry , bowiem osoby prowadzące takie salony nie płacą twórcom należnych tantiem, sami czerpiąc zyski z cudzej pracy"
Ściera: "... firmy już istniejące muszą liczyć się z możliwością zamknięcia interesu..."
Źródło : PSX EXTREME 127 , dział LISTY .

Ale przecież nie muszę pobierać opłat za korzystanie z konsoli czy gier, lecz po prostu za zużycie prądu, czy się mylę?

Oczywiście, każdą ustawę i przepis można obejść, ja współpracuje z kancelarią która zajmuje sie "unikaniem odpowiedzialności karnej". W tym wypadku można pobierać opłatę za zużycie prądu, bądź przebywanie w pomieszczeniu z konsolami lub też w części wydzielonej na konsole. Równie dobrze w lokalu można wydzielić tzw sektor prywatny i pobierać opłatę za wejście do lokalu natomiast w pomieszczenie gdzie stały by konsole czyli nasz sektor prywatny, nie był by oficjalną częścią lokalu tylko prywatną.

Faktycznie, myślałem właśnie o tym, by nie pobierać żadnych opłat za gry i konsole, po prostu za koszta eksploatacyjne, czyli prąd.

Dzisiaj będę dzwonił do każdej z instytucji, jak się czegoś dowiem to od razu dam tu znać.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. :)

witam, i jaka była odpowiedź playstation?

pozdrawiam,

Marcin

Powrót