Czy powinienem założyć działalność gospodarczą?

• Autor wątku Autor wątku szymek9876
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymek9876

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Witam wszystkich serdecznie.

Od kwietnia nie pracuję na etacie, zająłem się polecaniem usług finansowych.
Polecam konta bankowe, reklamuję je na stronach internetowych.
W skrócie, ktoś zakłada konto z mojego baneru/linku, ja dostaję prowizję od programu partnerskiego.

Od lutego do lipca otrzymywałem 1000-4000zł wynagrodzenia od programów partnerskich.
Od sierpnia otrzymuję 10-20tysięcy miesięcznie, a więc znacznie więcej i liczę na otrzymywanie za prowizje ok 20k/miesiąc przez kolejne miesiące.

Przed rozpoczęciem działan reklamowych i dzierżawy powierzchni reklamowych złożyłem deklarację o wyborze formy opodatkowania, wybrałem ryczałt 8,5% płatnosc do 20stego dnia miesiaca za miesiac poprzedni.

- nie pracuję na etacie
- ubezpieczam się dobrowolnie w nfz(placę okolo 400zl miesiecznie za ubezpieczenie zdrowotne)
- rozliczam się ryczałtem od osób fizycznych za dzierżawę powierzchni reklamowych

Zapytałem o to Pani na infolinii ze strony ceidg.gov.pl i stwierdziła, że nie musze zakładać dzialalnosci, moge rozliczać się jako osoba fizyczna, osiągając nawet przychód z dzierżawy powierzchni reklamowej rzędu 15-20k. miesięcznie.

Jednakże biorąc pod uwagę powyrzsze czynniki i "zorganizowany" charakter dużą skalę mojego działania czy jednak nie powinienem założyć działalności?

Z jednej strony nie chciałbym podnosić sobie kosztów uzyskania przychodów, zus,wyższy podatek itp więc mógłbym przyjac za prawdę słowa Pani konsultantki, ale z drugiej chcę, aby wszystko było zgodnie z prawem, żeby urzędnik nie zapukał mi za jakiś czas do drzwi.

Czekam na Waszą pomoc, gdyż mam mętlik w głowie.

Ostatnia edycja:
Przepis prawny:
Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Przepis prawny:
Ordynacja podatkowa
Art. 3. ilekroć w ustawie jest mowa o:

9) działalności gospodarczej — rozumie się przez to każdą działalność zarobkową w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każdą inną działalność zarobkową wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność — do przedsiębiorców;

Przepis prawny:
Ustawa o podatku od towarów i usług
Art. 15.

2. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych

szymek9876 napisał:
... Zapytałem o to Pani na infolinii ze strony ceidg.gov.pl ...
Zapytaj na infolinii US, kontrola z ich strony może być bardzo bolesna.

Dziękuję, jutro zadzwonię z pytaniem do US lub pójdę i zapytam.

Powrót