Czy pracodawca może tak zrobić?

• Autor wątku Autor wątku katarzyna1208
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzyna1208

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Mam pewien problem, nie chodzi tu o mnie lecz o znajomego. Około tydzień temu wydarzyła się pewna sytuacja, na stanowisku było 2 pracowników. Jeden z nich poprzez nieuwagę zniszczył dość drogie urządzenie. Pracodawca zażądał przyznania się który to zrobił lub oboje musieli spłacić dane urządzenie. Po kilku dniach sprawca się przyznał, został wyrzucony z pracy. I teraz właśnie chodzi o tą drugą osobę, pracodawca zagroził wyrzuceniem z pracy jeśli ta osoba tego nie spłaci. I mam pytanie : Czy pracodawca może wyrzucić osobę, która nie zawiniła tylko była przy tej sytuacji ? Czy pracodawca może nakazać spłatę tego urządzenia dla tej osoby ?
Z góry dziękuje za odpowiedź!

Nie może nakazać spłaty. Zwolnić zawsze może za wypowiedzeniem, jeśli znajdzie powód (chyba, że umowa na czas określony i nie przewidziano możliwości wypowiedzenia).

Zwolnił już winnego ale każe spłacić temu co był razem z nim inaczej go wyrzuci. Czy tak można ?

Odmówił i pracodawca powiedział że albo spłata albo wyrzuci go z pracy bo on za swoje nie będzie tego płacił a ktoś musi

sprawca został zwolniony i ma wszystko gdzieś, a osoba niewinna nie wie jak ma się bronić!!:rolleyes:

Stażysta ma się uczyć pod nadzorem opiekuna stażu. Wszelkie ryzyko nauki ponosi firma. Stażystę i firmę przyjmującą nie wiąże żadna umowa, więc żądać sobie może co tylko chce, a stażystę to nie wiąże.
W razie problemów proszę udać się do PUP, opisać sytuację lub poprosieć o zmienę miejsca odbywania stażu.

Powrót