Czy pracodawca może wręczyć mi dyscyplinarkę?

• Autor wątku Autor wątku Konkretna6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konkretna6

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witajcie. Mam taki problem. Od około miesiąca jestem męczona przez pracodawcę i kadry abym przejęła obowiązki po innej osobie. Pewna osoba pełniąca obowiązki kierownika działu odeszła na emeryturę, pracodawca nie chciał jej zatrudnić dalej no i na miejsce tej osoby wszedł jego zastępca. Niestety zastępca nie ogarnia niczego z papierów. Pracodawca wie o tym i zdecydowali że ta osoba będzie kierownikiem a ja zostanę inspektorem od spraw administracyjnych. On będzie zarządzać ludźmi pod sobą a ja zajmować się całą papierologią. W piątek otrzymałam pismo w formie porozumienia stron gdzie dali mi nowy zakres czynności. Mam teraz ciągnąć dwa etaty mieć odpowiedzialność praktycznie za wszystko bo są tam takie podpunkty jak odpowiedzialność merytoryczną czy wykonywanie innych poleceń służbowych dyrektora. Dla mnie te zapisy to absurd który narzuca odpowiedzialność za wszystko, ale dobra. Zmieniło mi się wynagrodzenie ale zrobili to tak że do wynagrodzenia dołożyli mi 200 zł, ale z premii regulaminowej zabrali mi 5%. Efekt jest taki że de facto dostanę tyle samo pieniędzy co do tej pory bo te 5% to właśnie 200 zł. Nie podpisałam tego. Pracodawca na spotkaniu mnie obrażał i jestem kompletnie roztrzęsiona. Boję się teraz czy za brak podpisu tego mogą mi wręczyć dyscyplinarkę. Od wczoraj bardzo źle się czuję zamartwiam się nie wiem co robić.

Może za wszystko co sobie wymyśli.
Ty zaś masz prawo się z tym nie zgodzić i zgodnie z pouczeniem odwołać się do sądu.
Wtedy sąd rozstrzyga czy to na co powołał się pracodawca jest ciężkim naruszeniem itd.
To uwaga ogólna.

Co do twojej sytuacji to wg mnie na 100% nie może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego - gdyby takie zastosował pozostaje ci tylko sąd.

Powrót