Czy pracodawca może zwolnić dyscyplinarnie?

• Autor wątku Autor wątku himek100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
himek100

himek100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Sytuacja wygląda następująco. Pracuję w firmie w której jest dyrektor, vice dyrektorzy itp. Do naszego oddziału zatrudniał ludzi vice. Ok 2 tygodni temu zwolnił poprzednią kierowniczkę, a na jej miejsce przyszła nowa- "od niego", która utrudnia nam życie jak sie tylko da. Zgodnie z umową o pracę za prace w soboty przysługuje mi dzień wolny. Takich dni uzbierałem za poprzedniej kierowniczki ponad 10, a teraźniejszej 2. Na początku tyg. powiedziałem teraźniejszej kierowniczce, że odbieram w czwartek i w piątek 2 dni za nadgodziny z poprzednich miesięcy. Dzisiaj wychodząc z pracy stwierdziła, że jutro mam wolne za nadgodziny za jej kadencji, a tamte jej wogóle nie interesują. W związku z powyższym mam pytanie, czy jeśli nie przyszedłbym do pracy w piątek, czy mogą mnie zwolnić dyscyplinarnie? Czy nie mam prawa odebrać przysługujących mi dni wolnych? Dodam jeszcze, że jestem zastępca kierownika(chociaż nie wiem, czy to istotne), ale tego nie mam w umowie, tylko pracownik biurowy. Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Mogą Cię zwolnić dyscyplinarnie - pracownik musi uzgodnić z pracodawcą, kiedy wybiera dni wolne za nadgodziny. Jeśli nie przyjdzie bez uzyskania na to zgody, to jest to nieobecność nieusprawiedliwiona.

Za niewybrane do końca okresu rozliczeniowego nadgodziny należy się wynagrodzenie i dodatek.

Powrót