Czy pracownik może odpowiadać za zamówienia firmy

• Autor wątku Autor wątku Miedziany20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miedziany20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam

Mam pytanie. Zostałem wezwany na rozprawę o zapłatę. Pozew złożył dostawca mojego byłego pracodawcy. Kiedy pracowałem w firmie (budowlana) jednym z zadań które wykonywałem było zamawianie materiałów na budowę. Zamówienia pisałem na specjalnie przygotowanym druku firmowym. Pracodawca nie zapłacił za materiał który wbudował oraz za który odebrał wynagrodzenie. Obawiam się że dostawca może żądać ode mnie zwrotu za materiał (ok. 50tys) bo to ja składałem zamówienie. Znając mojego byłego pracodawcę (który nie zapłacił mi pensji dla tego się rozstaliśmy) może stwierdzić że nic nie wie o zamówionym materiale. Dodam tylko że całość zamówienia to 100zł połowę pracodawca zapłacił reszty nie zapłacił od ponad roku, w pracy nie było też zadnych zakresów obowiązków itp. Czy może dostawca pociągnąć mnie do odpowiedzialności za nie zapłaconą fakturę?

Nie może. Nawet o tym nie myśl. Chyba że to była spółka z o.o. a Ty byłeś w zarządzie. Ale to też dopiero po spełnieniu pewnych przesłanek.

Nie ma co się bać. Materiał zamówiony dojechał a twój były pracodawca nie miał zastrzeżeń i zapewne go nie zwrócił zamiast tego najpewniej wykorzystał go. Więc na rozprawie możesz to powiedzieć.

Nie ma takiej możliwości, abyś to Ty był pociągnięty do zapłaty. Ogólnie zauważyłem, że dużo firm budowlanych ma problemy z opłacaniem faktur za materiały budowlane. Według mnie zamiast składać*pozew sądowy lepiej jest od razu skierować sprawę do firmy windykacyjnej, która będzie w stanie szybciej ściągnąć zadłużenie np. firma ***

Swoją drogą*- próbowałeś odzyskać*pieniądze z tytułu niewypłaconego wynagrodzenia po odejściu z pracy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót