Czy prawidłowo?

• Autor wątku Autor wątku Bonifacy49
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bonifacy49

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam fachowców i proszę o poradę.
Sytuacja przedstawia się następująco:
Skarżący na podstawie art. 145 §1 ust. 1, litera "a" p.p.s.a wniósł do WSA
o uchylenie w całości decyzji WINB jako naruszającej prawo materialne. Skarżący nie wskazał żadnego przepisu prawa, które jego zdaniem miałoby zostać naruszone.
Czy przywołana podstawa prawna jest prawidłowa? Na forum wyczytałem, że
przepis ten ma zastosowanie dopiero przy wniesieniu skargi kasacyjnej. Czy myślę prawidłowo?
Niezależnie od tego, skarżący nie wystąpił przed złożeniem skargi do WSA z żądaniem do organu o usunięcie naruszenia prawa. Czy brak takiego żądania ma jakieś znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy?
Pozdrawiam

II SA/Po 269/15 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2015-12-22

Podkreślić nadto trzeba, iż sąd administracyjny nie jest związany zarzutami ani wnioskami skargi i zawartą w skardze argumentacją. Obowiązany jest natomiast, zgodnie z art. 134 § 1 P.p.s.a. do oceny praworządności zachowań organów administracji w danej sprawie. Oznacza to, iż podniesione w skardze zarzuty i ich uzasadnienie nie są wyłącznym kryterium badania legalności zaskarżonego aktu lub czynności. Sąd ma bowiem obowiązek wziąć pod uwagę wszelkie naruszenia prawa, a także wszystkie przepisy, które powinny znaleźć zastosowanie w rozpoznawanej sprawie, niezależnie od żądań i zarzutów podniesionych w skardze i dokonać oceny zgodności z prawem zaskarżonego aktu administracyjnego, nawet gdy dany zarzut nie został podniesiony.

Voyteg,
serdecznie dziękuję za zainteresowanie się moim temtem. Udzielona mi odpowiedź nie odpowiada jednak na moje pytanie.
( czy przywołana podstawa prawna bez względu na wynik badanie jej przez sąd, jest prawidłowa przy skierowaniu skargi do WSA, ( nie do NSA) , czy nie? )

Pozdrawiam

Bonifacy49 napisał:
nie odpowiada jednak na moje pytanie.

Odpowiada, bo WSA nie jest związany podstawą prawną zawartą w skardze, więc faktycznie nie ma ona znaczenia, o czym informuje orzeczenie

Powrót