F
Filo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Mam dość trudne pytanie, na które nie udało mi się nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi. Chciałbym uruchomić komercyjny serwis prezentujący zestawienie danych finansowych firm notowanych na giełdzie. Każda spółka giełdowa ma obowiązek publikować raz na kwartał takie sprawozdanie. Spółki udostępniają je na swoich stronach internetowych. Z raportów wyciągałbym tylko kilka podstawowych informacji (przychody, zyski, aktywa itp. generalnie same liczby, żadnych tekstów). Czy jeśli umieszczę takie dane w płatnym serwisie, łamię prawa autorskie?
Z jednej strony raporty są ogólnodostępne i informacje o zyskach, przychodach itp spółek giełdowych można znaleźć na wielu stronach.
Z drugiej na niektórych stronach spółek giełdowych widnieje klauzula:
"Wszelkie prawa do całej zawartości serwisu internetowego są
zastrzeżone. Serwis zawiera elementy chronione prawem autorskim, znaki
towarowe oraz inne oryginalne materiały. Użytkownik ma prawo do
pobierania oraz drukowania całych stron lub fragmentów Serwisu pod
warunkiem nienaruszania praw autorskich oraz praw o rejestracji znaków
towarowych. Żadna część serwisu nie może być w celach komercyjnych
kopiowana w całości lub części, transmitowana elektronicznie lub w
inny sposób, modyfikowana, linkowana lub wykorzystywana - bez
uprzedniej pisemnej zgody."
Czy oznacza to, że dane finansowe (zwykle udostępniane w postaci pliku .pdf) również nie mogą być kopiowane?
Wyczytałem gdzieś, że prawo autorskie chroni wszystko co wymagało twórczej pracy. Wiadomo, że podlegają pod nie wszelkie utwory muzyczne i artykuły, ale czy dane finansowe też?
Z jednej strony raporty są ogólnodostępne i informacje o zyskach, przychodach itp spółek giełdowych można znaleźć na wielu stronach.
Z drugiej na niektórych stronach spółek giełdowych widnieje klauzula:
"Wszelkie prawa do całej zawartości serwisu internetowego są
zastrzeżone. Serwis zawiera elementy chronione prawem autorskim, znaki
towarowe oraz inne oryginalne materiały. Użytkownik ma prawo do
pobierania oraz drukowania całych stron lub fragmentów Serwisu pod
warunkiem nienaruszania praw autorskich oraz praw o rejestracji znaków
towarowych. Żadna część serwisu nie może być w celach komercyjnych
kopiowana w całości lub części, transmitowana elektronicznie lub w
inny sposób, modyfikowana, linkowana lub wykorzystywana - bez
uprzedniej pisemnej zgody."
Czy oznacza to, że dane finansowe (zwykle udostępniane w postaci pliku .pdf) również nie mogą być kopiowane?
Wyczytałem gdzieś, że prawo autorskie chroni wszystko co wymagało twórczej pracy. Wiadomo, że podlegają pod nie wszelkie utwory muzyczne i artykuły, ale czy dane finansowe też?