Czy prawo jazdy gotowe do odbioru jest widoczne w CEPIK?

• Autor wątku Autor wątku kamilk87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilk87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

mam następujące pytanie: moje prawo jazdy straciło ważność na początku maja. Mimo ograniczeń związanych z epidemią udało się zrobić badania i złożyć wniosek o wymianę prawa jazdy w wydziale komunikacji. Mam już informację, że jest gotowe do odbioru. Problem jest taki, że przebywam teraz poza miejscem zamieszkania (ponad 100km) i muszę przejechać się do wydziału komunikacji, żeby odebrać prawko.
Czy mogę pojechać na starym nieważnym prawo jazdy? Czy prawo jazdy, które jest już gotowe do odbioru widnieje również w bazie CEPIK jako ważne/aktywne? - gdy zatrzyma mnie policja i sprawdzi status prawka czy będzie ono widniało jako aktywne, tzn czy grozi mi jedynie 50 zł mandatu za brak przy sobie dokumentu czy może 500zł za brak ważnego dokumentu plus zatrzymanie prawa jazdy?
Wiem, że w związku z epidemią, prawo jazdy, których termin upłynął w okresie epidemii pozostaną ważne i będą ważne także w okresie 60 dni od daty zakończenia stanu epidemii:
https://www.gov.pl/web/infrastruktura/wydluzona-waznosc-uprawnien-do-kierowania-pojazdami
Tyle teorii ale z ciekawości zadzwoniłem do Wydziału Ruchu Drogowego Policji i zapytałem o to - okazało się, że osoba, z którą rozmawiałem nie słyszała o czymś takim... stąd właśnie moje pytanie.

kamilk87 napisał:
Czy prawo jazdy, które jest już gotowe do odbioru widnieje również w bazie CEPIK jako ważne/aktywne?
Nie jest, musisz odebrać.

Powrót