Czy przedmiot opodatkowania musi być wskazany w decyzji.

• Autor wątku Autor wątku Borel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy w decyzji o podatku od nieruchomości musi być jednoznacznie wskazany przedmiot opodatkowania, tj. precyzyjne wskazanie nieruchomości której decyzja dotyczy poprzez np. wskazanie adresu, numeru działki lub numeru KW, czy wystarczy ogólnie "Budynki" lub "Grunty"?
Jeśli tak to z jakiego przepisu to wynika?

Jedyne elementy, które decyzja podatkowa musi zawierać, to te określone w art. 210 ordynacji podatkowej.

Swamp napisał:
Jedyne elementy, które decyzja podatkowa musi zawierać, to te określone w art. 210 ordynacji podatkowej.
To wiem. Ale chodzi o zakres czy sposób uzasadnienia. Czy np. samo sformułowanie "ustalono na podstawie ewidencji gruntów i deklaracji..." a dalej przedmiot opodatkowania "IG-Pozostałe" jest dostatecznym uzasadnieniem. Bo ja z tego nie wiem co faktycznie jest przedmiotem opodatkowania, a co za tym idzie czy np. zastosowana została właściwa stawka podatku, czy w ogóle dostałem podatek od swojej działki. Gdyby był wskazany np. nr działki to już wiadomo. Mam kilka niewielkich działek o różnym statusie i w żaden sposób nie mogę na podstawie decyzji określić która dotyczy której działki. Tak chyba być nie powinno?

Powrót