Czy przysługują mi alimenty?

• Autor wątku Autor wątku Doominika27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Doominika27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
kilka dni temu wyprowadziłam się z domu. Dostałam się na uczelnię do Katowic, także naukę zamierzam kontynuować. Zamiast wynajmować mieszkanie, zamieszkałam z chłopakiem, który ma dom niedaleko Katowic - koszty utrzymania będą też niższe, poza tym przy studiach on-line nie widzę sensu mieszkania w mieście.

Z tego co czytałam, alimenty przysługują dziecku uczącemu się, niezdolnemu do samodzielnego utrzymania. Ojciec jednak twierdzi, że nic mi nie zapłaci. Dodam, że pozostanie w Poznaniu i mieszkanie z rodzicami nie wchodzi w grę, gdyż znęcali się nade mną i siostrą psychicznie, emocjonalnie i fizycznie, także warunków do nauki tam nie ma, kiedy kłótnie trwają czasem kilka godzin dziennie. Wiele lat chorowałam przez nich na depresję, terapia rodzinna sugerowana przez psychologów nigdy się nie odbyła, także szans na poprawę praktycznie nie ma.

Naprawdę nie chcę dużo pieniędzy - 600zł miesięcznie by wystarczyło. Dla rodziców nie będzie to dużo, gdyż ojciec zarabia ok. 6 tys, a matka niecałe 3, od kilku lat wakacje samolotem za granicą etc., także nie byłby to dla nich uszczerbek.

Czy w związku z powyższym, przysługuje mi prawo do alimentów?

Alimenty mają zaspakajać Twoje uzasadnione potrzeby. Te trzeba wykazać. 600 zł dla studenta, to niskie alimenty.

Powrót