czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku andrel87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrel87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Mam prośbę o poradę. czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych

Miałem podpisaną umowę o pracę
1 pracodawca 8 miesięcy - rozwiazana z upływem czasu na który została zawarta
od razu potem (od następnego dnia) 2 pracodawca 6 miesięcy - rozwiązana z upływem czasu na który została zawarta

Czyli przepracowałem 14 miesięcy w okresie ostatnich 18 miesiecy - czyli należałby mi się zasiłek w tym momencie ( nie byłem w PUP)

Potem miałem miesiac przerwy po czym zawarłem umowę na 3 miesiące na okres próbny z 3 pracodawcą, ale tutaj po miesiacu rozwiązaliśmy umowę na mocy porozumienia stron.

Czy w takiej sytuacji dostanę zasiłek gdy zgłoszę się w PUP z tymi 3 świadectwami pracy?

Opisz dokładnie okresy zatrudnienia:
- daty: od... do...,
- wymiar etatu,
- wysokość wynagrodzenia brutto.

Porozumienie stron w trakcie 6 miesięcy przed rejestracją w PUP powoduje uzyskanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych dopiero po 90 dniach od rejestracji w PUP i skraca okres pobierania zasiłku o te 90 dni.

Chodzi o to że bez tej ostatniej umowy (porozumienei stron) spełniam wszystkie wymogi.
12 miesiecy w ostatnich 18
pełny wymiar etatu
wynagrodzenie brutto powyżej

I tutaj pytanie czy mógłbym nie przekazać w PUP ostatniego świadectwa. Wtedy spełniam wszystkie wymogi żeby dostać od razu zasiłek

andrel87 napisał:
czy mógłbym nie przekazać w PUP ostatniego świadectwa.
Nie, masz obowiązek przekazać pełne dane. Zasiłek przysługuje po 90 dniach.
Zatajenie tak ważnego faktu jak rozwiązanie umowy za porozumieniem stron może spowodować konieczność zwrotu nienależnie pobranego zasiłku wraz z odsetkami i zgłoszeniem do prokuratury świadomego zatajenia faktów w celu wyłudzenia świadczenia pieniężnego.

Ostatnia edycja:
Ok, czyli tak teoretycznie. Jestem w sytuacji gdy rozwiązałem umowę z porozumieniem stron.

Powód znalezienie pracy umowę zlecenia na dużo większych warunkach na jedynie miesiac

Czyli po ustaniu umowy zlecenia takze nie nalezy mi się zasiłek dla bezrobotnych natychmiast tylko po 90 dniach od rejestracji?

andrel87 napisał:
Czyli po ustaniu umowy zlecenia takze nie nalezy mi się zasiłek dla bezrobotnych natychmiast tylko po 90 dniach od rejestracji?
Dokładnie tak. Jeśli zarejestrujesz się w PUP w okresie 6 miesięcy od porozumienia stron, to nie ma opcji, abyś otrzymał zasiłek wcześniej niż po 90 dniach... chyba, że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 § 11 Kodeksu pracy.

Ostatnia edycja:
W rozwiązaniu umowy nie ma zaznaczonego powodu z jakiego została rozwiązana umowa za porozumieniem stron

W jaki spsosób mógłbym udowodnić że przyczyna jest zmiana miejsca zamieszkania?

Należało wystąpić do pracodawcy o sprostowanie świadectwa pracy.

Powrót