Czy przysługuje mi zasiłek? Nie poszedłem się zarejestrować jako bezrobotny

• Autor wątku Autor wątku wojtasssss1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtasssss1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, pracowałem w Irlandii od końca listopada 2007 do połowy stycznia 2009(legalnie), aktualnie od 7 miesięcy poszukuje pracy, a nie poszedłem się zarejestrować jako bezrobotny czy dalej przysługuje mi zasiłek ? Jeśli jest ktoś zorientowany w tych sprawach to prosił bym o rade

RE: pytanie o zasiłek

W tym celu należy udać się do lokalnego oddziału Social Welfare, złożyć wymagane dokumenty i wypełnić stosowny wniosek.

Jeżeli wrócił Pan do Polski i chce pobierać zasiłek w tut. urzędzie pracy to niestety termin do złożenia wniosku już upłynął. Termin ten wynosi 6 miesięcy od zakończenia okresu zatrudnienia.
Ponadto aby taki zasiłek otrzymać musiałby Pan przedstawić formularz E301, który wystawia zagraniczny urząd odpowiedzialny za ustalanie prawa do zasiłku (właściwy adres i formularz można uzyskać w Powiatowym Urzędzie Pracy) okres oczekiwania na taki wniosek wynosi ok. 3-4 tygodni.

Ostatnia edycja:

wojtasssss1 raczej chodzilo o rejstracje w Irlandii a nie w Polsce ( chociaz tego w zasadzie nie okreslil )

Nie wróciłem do Polski mieszkam dalej w Irlandii, to znaczy żeby znowu mieć prawo do zasiłku w Irlandii musiał bym popracować chociaż troszkę legalnie :mad: Jak długo teraz musiał bym pracować by odzyskać prawo do zasiłku ?

flowerania opisal Ci przybadek gdybys wrocil do Polski. Jestes dalej w Irlandii wiec zastosuj sie do moich wskazowek i idz do Social Welfare

Ok, dzięki za szybką odpowiedz:brawo:

Jak ubiegać się o zasiłek?

Należy zarejestrować się jako osoba bezrobotna (tzw. sign-on) w Ministerstwie Spraw Społecznych i Rodzinnych. Przy rejestracji należy przynieść ze sobą formularz P45 (jest to formularz przekazywany przez pracodawcę w chwili zakończenia stosunku pracy i zawarte są w nim dane na temat składek na ubezpieczenia społeczne, zarobków itd.) Należy również przynieść ze sobą formularze P60 za ubiegłe lata (formularz P60 to sprawozdanie, w którym pod koniec roku pracodawca wyszczególnia opłacone składki i odprowadzone podatki).

Jeżeli dana osoba nie dysponuje tymi dokumentami, powinna zarejestrować się mimo to i dostarczyć wymagane dokumenty w późniejszym terminie. Należy pamiętać, że przekroczenie terminu na ubieganie się o zasiłek dla bezrobotnych może oznaczać utratę prawa do świadczenia.

http://www.citizensinformation.ie/c...-social-welfare-system/social_welfare_appeals

W przypadku odmowy przyznania zasiłku dla bezrobotnych istnieje możliwość odwołania się od takiej decyzji w odpowiednim Urzędzie Opieki Społecznej (Social Welfare Appeals Office).

misior Ty napisz lepiej jaki jest termin na ubieganie sie o ten zasilek bo o to chodzi w pytaniu :D Nie moglam znalezc - jezeli chodzi o Irlandie.

Spoko Eliss teraz zaostrzyli przepisy wiec skoro się nie ma przepracowanych 2lat to 10%szansy że dostanie się zasiłek.a co do terminu podań to jest 1miesiac od skończenia pracy jeżeli się ubiega o JB.Ale jak się ma powód że np.ktoś był chory i ma zaswiadczenie lekarskie to się da załatwić,,:D

Nie wiem jak jest z przepisami w Irlandii ale zawsze tak bylo, ze pod uwage biora 2 lata podatkowe ( skladkowe ) zasilek nalezy sie po roku i otrzyma sie go jezeli ma sie odpowiednia ilosc skladek oplaconych.

Tak muszą by 2lata składkowe ale pełne bo tyle jest teraz osób bezrobotnych że się nawet czeka na zasiłek 6miesięcy.

Jak masz 260 skladek to zasilek wyplacaja przez 12 miesiecy a jak masz mniej niz 260 (+kilka innych warunkow spelnionych) to placa przez 9 miesiecy.więc teraz nie tak łatwo jest.:!:

Powrót