czy przysługuje pełnomocnik z urzędu?

• Autor wątku Autor wątku bartek30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek30

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Otrzymałem pismo o takiej treści:
zawiadomienie.sekretariat sądu rejonowego w ....zawiadamia, że dnia 29.01.2008r. o godz.14 odbedzie się posiedzenie w przedmiocie rozpoznania zażalenia na postanowienie prokuratora z dn.2.05.07 r ( IDs.......,3Ds.......) o odmowie wszczęcia śledztwa.
Pytanie:
Czy mogę wystąpić przed tym posiedzeniem o przydzielenie mi pełnomocnika z urzędu, który wziąłby wraz ze mną udział w tymże posiedzeniu-reprezentując moje interesy( inaczej czy w tego rodzaju posiedzeniach strona może wogóle wnosić o ustanowienie pełnomocnika z urzędu)?(jako powód ustanowienia pełnomocnika z urzędu podałbym niemożność ustanowienia pełnomocnika z wyboru bez uszczerbku dla utrzymania koniecznego siebie i rodziny+zaświadczenia potwierdzające w/w niemożność).

Rozumiem że jesteś pokrzywdzonym?

tego nie jestem pewien-sprawa dotyczy okazazania przez prokuratora nie prowadzącego postępowanie na wskutek mojego zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa protokołu mojego przesłuchania osobom których właśnie dotyczyło to zawiadomienie (bez przesłuchania ich)-zarzuciłem prokurtorowi w/w nadużycie funkcji w związku z pełnieniem obowiązków służbowych przez okazanie potencjalnym sprawcom zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa
skoro mnie zawiadamiją o terminie posiedzenia to chyba mam status pokrzywdzonego

Zakładając, że uznano Pana za pokrzywdzanego, może Pan wnosić o wyznaczenie pełnomocnika.
Prosze zerknąć w kpk, przepis 78 i nastepne.
Zasadniczo zasady składania takiego wniosku są takie, jak dla obrońcy, o czym było juz na forum. Prosze poszukac podobnych tematów.

Pytający może być pokrzywdzonym (zależy od okoliczności sprawy) bądź może swe uprawnienia związane z zażaleniem opierać na tym, że jest osobą któa złożyła zawiadomienie o przestępstwie (art. 305 par. 4 i 306 k.p.k.)

Niezależnie od tego w której z tych ról występuje, może ustanowić pełnomocnika jak również może ubiegać się o pełnomocnika z urzędu.
Te uprawnienia wynikają z art. 87 par 1 i 2 k.p.k. oraz 78 k.p.k. do któego w wypadku takiej osoby odsyła art. 88 par. 1 k.p.k.

Powrót