Czy przysługuje zwrot towaru?

• Autor wątku Autor wątku piotrpawlak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrpawlak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry, opiszę pewną sytuację w której odgrywam rolę sprzedawcy (osoba prywatna).
Mianowicie, sprzedałem aparat osobie X przez internet poprzez ogłoszenie na forum lub grupie na fb z ogłoszeniami. W opisie przedmiotu napisałem, że posiada on pewną funkcję natomiast okazało się, że jej nie posiada ( wynikło to z mojej niewiedzy po prostu ). Osoba X zarządała zwrotu pieniędzy argumentując to iż " aparat nie jest zgodny z opisem ogłoszenia" - kluczowy brak właśnie wyżej wspomnianej funkcji.
W ogłoszeniu umieściłem prawdziwe info o jego stanie oraz dodatkowo link do sklepu ze szczegółowymi parametrami urządzenia.
Czy mam obowiązek uwzględnić taką prośbę czy jest to tylko i wyłącznie moja dobra wola?
Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości

Ostatnia edycja:
Ktoś, coś pomoże w tej sprawie?

A jaka jest podstawa do tego?

Może taka, że napisałeś że jest, a nie ma? :what:

piotrpawlak napisał:
A jaka jest podstawa do tego?

Proste...odwróć sytuację...kupiłeś aparat który nie ma pewnej funkcji. Rozumiem, że wszystko będzie w porządku?

Nie musisz oddawać pieniędzy, ale jeśli kupujący jest kumaty licz się z pozwem sądowym.

Została zawarta. Nie musi być "spisana". Zwróć cenę, przeproś i nie kombinuj

Dziękuję wszystkim za udział w temacie.
Pieniążki zwrócone już wczoraj, dopytywałem do końca, ponieważ miałem podobną sytuację i z powodu braku wiedzy na ten temat nawet nie przyszło mi do głowy, że przysługuje zwrot w takiej sytuacji.
Człowiek uczy się całe życie, na przyszłość będę o tę wiedzę mądrzejszy ;)
Miłego dnia, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót