Czy recepta straciła ważność?

• Autor wątku Autor wątku mar60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar60

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Apteka przyjęła mi receptę do realizacji. Chodziło o zamówienie jednego leku, którego apteka nie miała na stanie. Gdy się zgłosiłem po dwóch dniach po odbiór leków pani aptekarka mi oświadczyła, że leków nie dostanę, bo recepta straciła ważność i zwróciła mi receptę. Czułem się oszukany, bo gdyby mi recepty aptekarka nie przyjęła wtedy, kiedy była ważna to bym poszukał sobie innej apteki, która ma ten lek na stanie.
Mam pytanie czy w czasie realizacji recepty przez aptekę ma prawo recepta stracić ważność i czy aptekarka postąpiła zgodnie z przepisami?

Wszystko zalezy czy odplatnosc za lek wynosila 100% czy tez korzystales z recepty czesciowo finansowanej przez NFZ. Mnie powiedziano, ze recepty z odplatnoscia 100% sa wazne bezterminowo, natomiast te znizka wazne sa wazne 30 dni. Sprawdz wiec.

kumak napisał:
Mnie powiedziano, ze recepty z odplatnoscia 100% sa wazne bezterminowo, natomiast te znizka wazne sa wazne 30 dni.

Ale tu problem dotyczy czegoś zupełnie innego. Proponuję przeczytać ze zrozumieniem.

Brana jest pod uwagę data przyjęcia recepty do realizacji wiec i to czy w chwili przyjęcia jej- recepta jest nadal ważna.

Ostatnia edycja:
Aptekarka po prostu Cię "spławiła". W większości przypadków recepta jest ważna miesiąc, zależy jaki lek. Tak samo jest ze skierowaniami na badania.

Twoja recepta powinna być wciąż aktualna. Tak jak powiedziała osoba wyżej, miesiąc ważności. Jeżeli masz taką możliwość to sprawdź czy w innej aptece będzie taka sama sytuacja czy nie. Jeżeli w innej aptece przyjmą normalnie, warto byłoby złożyć skargę na tamtą aptekarkę

Wolałbym żeby jakiś prawnik dał mi odpowiedź, który zna przepisy. Czy recepta przyjęta do realizacji ostatniego dnia ważności może stracić w czasie realizacji przez aptekę ważność? Leku apteka nie posiadała na stanie i musiałem czekać na sprowadzenie z magazynu. Bo jeśli jest brana pod uwagę data wydania leków a nie data przyjęcia recepty to apteka miała rację.
Moim zdaniem data przyjęcia recepty powinna być ważna a nie data wydania leków.

Recepta jest ważna miesiąc, liczy się data "zaksięgowania" czyli wydania leku.

Wygląda na to, że apteka może receptę pobrać a leku nie wydać, bo recepta straciła ważność w aptece. Strasznie niedopracowany przepis. W chwili, gdy apteka miała przy sobie receptę zatrzymaną to ja mogłem ten lek w innej aptece znaleźć i kupić. Więc, po co pobierać recepty i leku nie wydawać? W ten sposób to oszukuje się tylko ludzi. Nie lepiej dopracować ten przepis?:x

Recepta nie moze stracić ważności podczas realizacji w oczekiwaniu na lek. Liczy się data przyjęcia przez aptekę recepty a nie data wydania leku przez aptekę.

laura22 napisał:
Recepta jest ważna miesiąc, liczy się data "zaksięgowania" czyli wydania leku.
Jesteś w błędzie. Liczy się data 30 dni od jej wypisania.
"Od dnia" liczy się wówczas gdy przepisana została większa ilość leków oraz leki z grupy określone przez ministra zdrowia w rozporządzeniu w sprawie recept lekarskich.
Głównie chodzi o środki antykoncepcyjne, insulinowe, odżywcze dla dzieci itp.

W podmiotowej sprawie aptekarz musi podać datę wydania leku na odwrocie recepty, a ta niestety była już po terminie jej ważności. Błędem aptekarki było nie sprawdzenie daty ważności recepty w dniu jej przyjęcia.

Realizacja recepty obejmuje - potwierdzenie realizacji recepty, jej otaksowania oraz wydanie przepisanej na niech leków

Powrót