Czy Regulamin jest Plagiatem

• Autor wątku Autor wątku Loniu85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Loniu85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam mam pewien problem z użytkownikiem u mnie na forum, mianowicie zamieścił on kiedyś Regulamin który sam zrobił, pokłóciliśmy się i on żąda usunięcia regulaminu, zamiesiłem na nowo jego regulamin i tu pojawia się pytanie czy to co on zamieszcza u mnie na forum mogę jako główny Administrator wykorzystać i na nowo wstawić czy nie bardzo?

Loniu85 napisał:
... mianowicie zamieścił on kiedyś Regulamin który sam zrobił, ...
Należy zatem uznać, że udzielił licencji ustawowej na korzystanie z tego utworu. Jest to licencja niewyłączna, pięcioletnia. Jeśli nie minął ten okres masz prawo z niego korzystać.
Szukaj - licencja domniemana.

Ostatnia edycja:
On sam zrobi regulamin a dokładnie to jest regulamin S***3 na moim Forum, miał tam Administratora, jak usunąłem mu Administratora kazał usunąć Regulamin który on zrobił i wstawił. Usunąłem i na nowo wstawiłem tylko że on jakieś tam licencji sam nie ma po prostu napisał regulamin od tak sobie. A czy jest w prawie coś takiego że jak ktoś coś wstawia np u mnie na forum to mogę dodać regułkę coś jak "Wstawiając na regulamin, ogłoszenia, itd, zrzekasz się praw do tych wątków" ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Loniu85 napisał:
... on jakieś tam licencji sam nie ma po prostu napisał regulamin od tak sobie. ...
Przecież napisałem abyś poczytał o licencji domniemanej.
Loniu85 napisał:
... "Wstawiając na regulamin, ogłoszenia, itd, zrzekasz się praw do tych wątków" ?
Na podstawie wpisu do regulaminu nie można się niczego zrzec, taki zapis nie wywołuje skutków prawnych.

Rozumiem to tak ze jak ktoś coś udostępni u mnie i jest to jego autorstwa np regulamin, to udzielił mi licencji domniemanej? Druga rzecz czy Administrator może przeglądać prywatne wiadomości jak ma podejrzenia ze ktoś szkodzi forum, spamuje w wiadomościach PW czy tez obrażasz użytkowników forum? Czy jest jakaś regułka na to?

A on może mi nakazywać bym usunął regulamin bo nie zezwala na to gdyż założył swoje forum i tam dal ten regulamin?

Przepis prawny:
Art. 56.
[Odstąpienie / wypowiedzenie umowy]

1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze.

2. Jeżeli w ciągu dwóch lat od odstąpienia lub wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1, twórca zamierza przystąpić do korzystania z utworu, ma obowiązek zaoferować to korzystanie nabywcy lub licencjobiorcy, wyznaczając mu w tym celu odpowiedni termin.

3. Jeżeli odstąpienie od umowy lub jej wypowiedzenie następuje po przyjęciu utworu, skuteczność odstąpienia lub wypowiedzenia może być przez drugą stronę umowy uzależniona od zabezpieczenia kosztów poniesionych przez nią w związku z zawartą umową. Nie można jednak żądać zwrotu kosztów, gdy zaniechanie rozpowszechniania jest następstwem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Rozumiem dzięki za pomoc i jeszcze jedna rzecz czy jakbym dodał regułkę ze administrator ma wgląd do PW na forum czy o by bylo prawnie zakazane czy tez mogę dać taka regułkę?

Ostatnia edycja: