Czy reklamacja w takiej sytuacji jest możliwa?

• Autor wątku Autor wątku Zaneta88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zaneta88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

kupiliśmy z mężem w jednym ze sklepów kafelki do łazienki. Sytuacja wyglądała tak, że wybraliśmy model i kolor kafelek z jednej z ekspozycji w sklepie. Wskazaliśmy bardzo dokładnie palcem obsłudze o które kafelki nam chodzi. Nie ma możliwości, żeby obsługa nie wiedziała o które kafelki chodzi, kilkanaście razy chodziliśmy tam i z powrotem, żeby do kafelek na ekspozycji przyłożyć inne i zobaczyć jak do nich pasują.

Okazuje się, że kafelki przyszły w złym kolorze... (miały być szare a przyszły brązowe). Zamierzam reklamować kafelki, jednak są dwie sprawy, które powodują, że mam wątpliwości, czy sklep uniknie dopełnienia reklamacji...

Przed zakupem kafelek i ich zamówieniem tworzyliśmy wraz z panią projektant projekt łazienki. Gdy teraz na niego patrze, rzeczywiście mają bardziej brązowy niż szary kolor, jednak kilkukrotnie zostaliśmy zapewnieni, że kolor kafelek na projekcie nie oddaje rzeczywistego i mamy się nim nie sugerować, a zwrócić uwagę na układ łazienki i układ kafelek.

Dopiero teraz natchnęło nas, żeby sprawdzić dokładniej FV (kafelkarz chce wiedzieć czy to zwykłe płytki ceramiczne czy gresowe) i w nazwie produktu jest słowo "brown" zamiast "grey".

Wcześniej zwracaliśmy uwagę na ilości i ceny, nazwa - biorąc pod uwagę fakt, że byliśmy w sklepie wielokrotnie i jak wspomniałam wcześniej nie ma możliwości, żebyśmy wskazali obsłudze złe kafelki - nie przyszło nam do głowy, żeby analizować tak dokładnie FV i sprawdzać czy nazwa kafelek się zgadza...

Pytanie czy jeśli zażądamy wymiany kafelek to czy sklep musi się do tego ustosunkować?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Ż.

Nawet jeśli się nie ustosunkuje, a jest to duży market budowlan,y to z dużą dozą pewności mogę stwierdzić że sklep przyjmuje "pozostałości". Tzn można zwrócić do iluś tam dni niewykorzystane materiały. Chociażby z tego powodu nie powinni robić problemu z reklamacją, o ile płytki nie zostały otwarte.

Powrót