czy renta rodzinna musi być rozdzielona?

• Autor wątku Autor wątku magduch_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magduch_a

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam! Moja mama ma przydzielona rentę rodzinna po zmarłym ojcu. Na jej utrzymaniu jest młodsza siostra która chodzi do szkoły i mieszka z mamą.do tej pory na jednej decyzji byly dwie umieszczone a gdy siostra skończyła 22,10 osiemnaście lat dostały decyzje o rozdzieleniu renty na dwie osoby po 500zł. Moje pytanie brzmi czy renta musi być tak rozdzielona czy może dalej zostać na 1000 zł na jednej rencie.Nie ukrywam że taki podział nie będzie korzystny dla mojej mamy.

Art. 74. 1. Wszystkim uprawnionym członkom rodziny przysługuje jedna łączna renta rodzinna, z uwzględnieniem ust. 2-4.
2. Renta rodzinna podlega podziałowi na równe części między uprawnionych.
3. W razie ujawnienia okoliczności powodujących konieczność dokonania podziału renty rodzinnej po raz pierwszy lub zmiany warunków dotychczasowego podziału renty ze względu na zmianę liczby osób uprawnionych organ rentowy dokonuje podziału świadczenia od miesiąca ujawnienia tych okoliczności. Przepisy art. 129 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio.
a poza tym:

Art. 73. 1. Renta rodzinna wynosi:
1) dla jednej osoby uprawnionej - 85 % świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu;
2) dla dwóch osób uprawnionych - 90 % świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu;

4. W razie ujawnienia okoliczności powodujących ustanie podziału renty rodzinnej przepis art. 133 stosuje się odpowiednio.

czyli mam rozumieć, że jeżeli została tylko moja siostra która ukończyła osiemnaście lat i mama to ZUS musi rozdzielić rentę na dwie osoby mimo tego iż siostra zrzekła by się na rzecz mamy swojej części renty aby był jeden dochód w kwocie 1000 zl a nie w dwóch równych częściach po 500 zl

zły tok rozumowania - dla jednej osoby i tak nie byłoby to 1000 zł - proszę przeczytać uważnie post #2

Może źle się wyrażam. Chodzi mi o to czy owa renta musi być rozdzielona na dwie osoby na dwóch decyzjach. Osobno dla mamy i osobno dla siostry.

Powrót