Czy ściąganie Anime z torrentów jest legalne?

• Autor wątku Autor wątku Shinsen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

Shinsen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Nurtuje mnie pytanie czy ściąganie anime z torrentów jest legalne w sytuacji gdy dany serial bądź film anime nie jest dostępny legalnie w naszym kraju. Chodzi tu o sytuację gdy dany film anime badź serial nie został zlicencjonowany przez żadną firmę, która sprzedaje anime w naszym kraju.

Słyszałem że sciąganie oraz posiadanie utworów na własny użytek jest legalne ale gdy robi sie to na torrentach to przecież także się to udostępnia prawda?

Słyszałem także że sciąganie anime z napisami już wklejonymi w dany utwór a zatem zrobionymi przez fanów działa na zasadzie jakiegos "niepisanego prawa, od fanów dla fanów" i nie należy za nie płacić.

Bardzo proszę o odpowiedź i radę gdyż nie chciałbym popełnić przestępstwa.

Witam i dołączam się do pytania.

Jakiś czas temu brałem udział w konferencji, której tematem były prawa autorskie w Polsce. Według Polskiego prawa, pobieranie plików z internetu na własny użytek jest legalne. Czy to oznacza, że jeśli ktoś będzie pobierał coś za pośrednictwem sieci P2P typu torrent, jednocześnie redukując liczbę udostępnianej zawartości do zera, co jest możliwe, to taka osoba nie łamie prawa?

Ściąganie filmów jest legalne, ale dalsze rozprzestrzenianie - nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót