Czy serwis jest jako komercyjny czy nie?

• Autor wątku Autor wątku marcinos88-88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinos88-88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,

Prowadzę serwis internetowy, za ktorego korzystanie nie pobieram opłat. Są jednak na nim reklamy, które generują mój niewielki dochód.

Czasami w ramach serwisu robię jakąś relację video i szukam muzyki do tejże relacji. Najczęściej zaopatruję się na serwisie jamendo.com i czasami jest tam adnotacja: "można wykorzystać bezpłatnie, ale tylko do celów niekomercyjnych"

Pytanie brzmi: czy mój serwis w takim przypadku mam traktować jako komercyjny czy też nie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

czy mój serwis w takim przypadku mam traktować jako komercyjny czy też nie?

Odpowiedź:

Komercja - jest to działalność nastawiona jedynie na osiągnięcie zysku

Pozdrawiam.

Dziękuję za odp :)

Reklamy na stronie sprawiają, że serwis jest komercyjny.

drzemik napisał:
Reklamy na stronie sprawiają, że serwis jest komercyjny.

nie. jeżeli użytkownik na płaci za korzystanie ze strony lub jakiejś funkcji na stronie to wtedy strona internetowa nie jest komercyjna. jeżeli serwis istnieje tylko po to by właściciel mógł czerpać korzyści majątkowe (czytaj: pieniądze) wtedy jest komercja.

Zips napisał:
jeżeli serwis istnieje tylko po to by właściciel mógł czerpać korzyści majątkowe (czytaj: pieniądze) wtedy jest komercja.
A za reklamy to mu płacą w owcach? :)

Istotne jest, że właściciel/autor strony ma dochód a nie to czy użytkownik płaci.

dochód idzie na utrzymanie vps'a. więc jakie ma korzyści materialne, skoro i tak będzie dopłacał do tego biznesu ?

Zips napisał:
dochód idzie na utrzymanie vps'a. więc jakie ma korzyści materialne, skoro i tak będzie dopłacał do tego biznesu ?
Może jednak skupmy się na faktach? :)

Zips napisał:
jeżeli użytkownik na płaci za korzystanie ze strony lub jakiejś funkcji na stronie to wtedy strona internetowa nie jest komercyjna. jeżeli serwis istnieje tylko po to by właściciel mógł czerpać korzyści majątkowe (czytaj: pieniądze) wtedy jest komercja.
To rozumiem, że strony Onet.pl, czy tvn24.pl, czy gazeta.pl, czy wykop.pl to strony niekomercyjne?.. :D
Bzdurki gadasz

Brak22 napisał:
To rozumiem, że strony Onet.pl, czy tvn24.pl, czy gazeta.pl, czy wykop.pl to strony niekomercyjne?.. :D
Bzdurki gadasz

dlaczego porównujesz te strony ze stronką z muzyką ? ; ]

Ale my nie mówimy o stronie z muzyką...
Zresztą porównanie jest jak najbardziej sensowne.

strona będzie komercyjna - właściciel osiągnie korzyści z wynajmu miejsca na stronie na emisję reklam. Co prawda, korzyść nie jest osiągana bezpośrednio z wykorzystania utworu (np. sprzedaży kopii), a w sposób pośredni (uatrakcyjnienie portalu poprzez zamieszczenie utworu), ale występuje.

Inna kwestia to taka, że komercyjność przedsięwzięcia może być rzeczywiście różnie rozumiana, zwłaszcza w kontekście praw autorskich (korzystania z utworu) i może to budzić wątpliwości, co autor licencji miał na myśli, więc zawsze w przypadku wątpliwym licencjobiorca powinien zwrócić się o wyjaśnienie do licencjodawcy.

Komercyjność przedsięwzięcia określa się od strony osoby, która daną działalność prowadzi, a nie od strony klienta...

Zips napisał:
dlaczego porównujesz te strony ze stronką z muzyką ? ; ]
Bo według przedstawionej przez Ciebie wcześniej definicji (nie zarabiają na użytkowniku) to też strony niekomercyjne...
Wybacz, ale skala nie ma tu znaczenia. Jeśli zarabiasz na reklamach == komercja. Nawet jeśli reklamy nie pokrywają znacznej części Twoich kosztów.

Ostatnia edycja:
Powrót