Czy serwisant urządzeń przemysłowych może nocować w hotelu?

• Autor wątku Autor wątku tommac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
U jednego z naszych klientów (zakład produkcyjny, firma prywatna) wystąpiła awaria wyprodukowanej przez nas maszyny, która jest przez nich wykorzystywana w codziennym funkcjonowaniu zakładu. W związku z zamknięciem hoteli pracodawca chce mnie wysyłać na delegację w celu usunięcia usterki (ponad 200km w jedną stronę) kilka dni pod rząd (aż problem zostanie rozwiązany). Planuje, żeby codziennie dojeżdżać, pracować i wracać, aż do skutku. Mi taka sytuacja się nie uśmiecha. Wolałbym nocować tam, na miejscu. Za pośrednictwem booking.com znalazłem czynny hotel w okolicy zakładu, w którym mam świadczyć serwis. Dzwoniłem do hotelu i powiedzieli, że mogę u nich przenocować i korzystać z restauracji pod warunkiem, że będę miał zaświadczenie od pracodawcy, że jestem w podróży służbowej. Pracodawca się waha nad wystawieniem takiego zaświadczenia - obawia się, czy to jest zgodne z prawem i obawia się pociągnięcia do odpowiedzialności w razie zgody na mój nocleg. Stąd moje pytanie:
Czy jako serwisant mogę zgodnie z prawem korzystać z noclegu w hotelu na podstawie oświadczenia pracodawcy? A jeśli po jakimś czasie okaże się, że to było bezprawne to czy odpowiedzialność za to poniesie tylko hotel, czy może też ją ponieść mój pracodawca?

Powrót