czy siostra może przyjąć spadek by się go zrzec?

• Autor wątku Autor wątku witekkij
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

witekkij

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam
Na początek zaznaczam że przeszukałem forum ale większość postów o zrzeczeniu dotyczyła odmiennej kwestii - odrzucenia spadku
Sytuacja jest następująca - po zmarłej Cioci dziedziczy 6 osób. Rodzinnie jest ustalone że najlepiej jakby cały spadek znalazł się w 1 rękach. 4 osoby odrzucą spadek ale pozostaje sprawa siostry- ma małą córeczkę. Wiem że może wystąpić do sądu rodzinnego o możliwość odrzucenia przez córkę spadku ale słyszałem że sądy rzadko przychylają się do takich wniosków. Teraz co do zrzeczenia:
czy zrzeczenie musi nastąpić przed śmiercią spadkodawcy? Czy siostra może zrzec się spadku po przyjęciu go wprost?

1.Przy dziale spadku siostra może "przekazać" swój udział z zamian za cośkolwiek albo gratis. Wtedy następne pokolenie nie ma nic do spadku.
2.A ma to jakiś odnośnik do poprzednich pytań? Można zrzec się spadku aktem notarialnym zawartym przez przyszłego spadkodawcę i spadkobiercę.
Po przyjęciu spadku nie ma możliwości odrzucenia (tym bardziej zrzeczenia!).

Dziękuję serdecznie za odpowiedź, niestety spadkodawcy już nie ma więc nic nie podpisze... Zastanawia mnie tylko czy "przekazanie" spadku np za opłatą wiąże się z zapłaceniem podatku?

Powrót