Czy sklep Pepco ma prawo sprzedać kartę paysafecard za 300zł?

• Autor wątku Autor wątku ArekBloch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArekBloch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
wielka prośba o odpowiedź. Mój 14letni syn wziął 400zł z domu, poszedł do lokalnego PEPCO i kupił PAYSAFECARD za łączną wartość 390zł. Czy sklep miał prawo mu to sprzedać, czy mogę żądać oddania pieniędzy, czy taka umowa zakupu jest w świetle prawa ważna?
Bardzo dziękują za odpowiedź.

pozdrawiam
arek

Sprzedawca może odmówić sprzedaży, jako że nieletni nie ma pełnych zdolności prawnych do zawierania umów, natomiast nie ma takiego obowiązku.

super dziękuje za tak szybką reakcję :)
Czyli z PEPCO nie pofruwam po bandzie,
serdeczne pozdrowienia z ZĄBEK, tam gdzie Diabeł mówi dobranoc :)

Kc art.18
§ 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.

Pofruwasz ;-)

Ostatnia edycja:
Ze swojej strony proponuje sprawdzić po co on kupił taką kartę.

loco1 napisał:
Pytanie czy zgoda była wymagana ?
Tym razem jestem odmiennego zdania niż kolega :)
Przepis prawny:
Art. 20. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego zawierać umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego.
Art. 21. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi.

Zmieniam zdanie :(
umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego zgodnie z orzecznictwem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości umowa sprzedaży do wysokości 10 EURO :(
Jeszcze pozostaje ten zarobek :)

Ostatnia edycja:
Już się poprawiłem :)
Sądziłem, że jednak małoletni powyżej 13 roku życia może ciut więcej niż 10 euro.
Tak się teraz zastanawiam, małoletni zarabiał przez wakacje, zbierał truskawki. Poszedł do sklepu kupić sobie zdalnie sterowany samochodzik za 150 złotych. Sprzedawca mu odmawia. Z jednej strony może ponieważ wymagana jest zgoda przedstawiciela istawowego, z drugiej nie może odmówić sprzedaży nawiązując do art. 21 k.c.
Może loco1 rozjaśnisz problem ?:)

Ostatnia edycja:
Powrót